Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-312 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-312 Adı: TAHIL VE ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+2 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Tahıl teknolojisi hakkında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tahılların yapısını ve beslenme ve ekonomik açıdan önemini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini anlatabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Tahılların depolanması ve öğütülmesi konularını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Tahıllardan elde edilen un, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker, kek, kahvaltılık tahıllar gibi ürünlerin üretim teknolojilerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Tahıl ve ürünleri konusunda karşılaşılabilecek sorunları çözebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Tahılın önemi, tahıl tane yapısı, tahılların depolanması, kalite kriterleri, un değirmenciliği, ekmek, bulgur, makarna, kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tahılların sınıflandırılması ve tanımlamalar, Tahıl danesinin yapısı Konu anlatımı, soru-cevap
2 Tahılların depolanması Konu anlatımı, soru-cevap
3 Buğday öğütme teknolojisi; Unun işlenmesi Konu anlatımı, soru-cevap
4 Diğer tahılların (mısır, pirinç,...) öğütülmesi ve işlenmesi Konu anlatımı, soru-cevap
5 Tahılların kimyasal bileşimi; Nişasta Konu anlatımı, soru-cevap
6 Tahılların kimyasal bileşimi; Proteinler; Gluten proteini; Diğer bileşenler Konu anlatımı, soru-cevap
7 Hamur reolojisi Konu anlatımı, soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Ekmek üretim teknolojisi I (ekmek hammaddeleri ve katkı maddeleri, ekmek üretim aşamaları) Konu anlatımı, soru-cevap
10 Ekmek üretim teknolojisi II (ekmeğin bayatlaması, ekmek hata ve kusurları, ekmekte kalite değerlendirilmesi) Konu anlatımı, soru-cevap
11 Bulgur üretim teknolojisi Konu anlatımı, soru-cevap
12 Makarna üretim teknolojisi Konu anlatımı, soru-cevap
13 Yumuşak buğday ürünleri (bisküvi, kek ve kraker) üretim teknolojisi Konu anlatımı, soru-cevap
14 Kahvaltılık tahıllar üretim teknolojisi Konu anlatımı, soru-cevap
15 Tahıl ürünlerinde kalite kontrol Konu anlatımı, soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum
2 Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA.
3 Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 5 14 70
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 129