Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-306 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-306 Adı: GIDA AMBALAJLAMA İLKELERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda ambalajlamanın temel ilkelerinin verilmesi, ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama yöntemlerinin özelliklerinin öğrenilmesi, gıdaya uygun ambalaj malzemesi ve ambalajlama yöntemi seçimini yapabilecek bilgi birikiminin oluşturulması ve uygulanması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ambalajın gıda açısından önemini tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ambalaj materyallerinin yapısını ve özelliklerini tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ambalajlama yöntemlerini uygulayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıdaya uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Dersin içeriği, gıda ambalajlamanın terminolojisi, fonksiyonları, etkileşimleri, malzemeleri, özellikleri, üretim, tasarım ve uygulamasını, ayrıca ilgili çevresel ve yasal konuları kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda ambalajlamaya giriş, ambalajlamanın fonksiyonları, gıda ve çevresi arasındaki etkileşimler, ambalaj malzemelerinin özellikleri Anlatım, tartışma
2 Gıdalardaki bozulmalar (kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve enzimatik bozulmalar) Anlatım, tartışma
3 Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi Anlatım, tartışma
4 Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi Anlatım, tartışma
5 Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) Anlatım, tartışma
6 Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular). Ödev Anlatım, tartışma,
7 Metal esaslı gıda ambalajları: alüminyum üretimi, alüminyum folyolar ve kaplar, metal ambalaj materyallerinde korozyon Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Kalaylı teneke levhalar, laklı teneke levhalar, kalaysız teneke levhalar, diğer teneke levhalar, teneke kalitesi, teneke kutu tipleri, konserve kutu standartları Anlatım, tartışma
10 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler Anlatım, tartışma
11 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler Anlatım, tartışma
12 Plastik işleme yöntemleri, plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri, plastik filmlerin gerdirilmesi (yönlendirme), gıda ambalajlamada kullanılan bazı plastiklerin karakteristikleri. Son Proje Anlatım, tartışma
13 Modifiye Atmosferde Paketleme (MAP), Kontrollü Atmosfer Paketleme (TKP), vakum ve aseptik gıda ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama. Ödev Anlatım, tartışma
14 Ambalaj atıkları, katı atıklar, ambalajların geri dönüşümü ve geri kullanımı, biyobozunurluk, yasal düzenlemeler. Seminer Anlatım, tartışma
15 Genel tekrar Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 obertson, G.L., Food Packaging: Principles and Practice, 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL, 2006.
2 Paine, H.Y., Paine F.A., A Handbook of Food Packaging. Aspen Publishers, Inc., New York, 1995.
3 Bureau, G., Multon, J.L., Food Packaging Technology. VCH Publishing. Berlin, 1996.
4 Forcinio, H.E., Hanlon, J.F. and Kelsey, R.J., Handbook of Package Engineering, 3rd ed., Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, 1998.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 8 24
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 107