Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-424 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-424 Adı: GIDA MEVZUATI VE KALİTE KONTROLÜ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Günümüzün yoğun rekabet anlayışı, evrensel boyutta artan tüketici bilinçlenmesi, ürün ve kalite güvenliğine olan gereksinimi etkilemiştir. Bu nedenle geçmişte “belirlenmiş standart ve özelliklere uyum” olarak tanımlanan kalite için günümüzde “üretimden tüketime tüm süreçlerde, müşteri memnuniyeti yaratma, beklentileri aşma ve hatayı sıfırlama için yapılan tüm planlı ve sistematik uygulamalar” şeklindeki bir anlayışla “toplam kalite yönetimi” kavramını karşılayan bir tanım benimsenmiştir. Avrupa Birliğine üyelik sürecinde toplam kalite anlayışı, ülkemiz için de çok önemli ve kaçınılmaz olmuştur. Temel felsefesi sürekli iyileştirme ve toplu katılım olan bu uygulama ile her türlü yatırımı kurum ve kuruluşlar için verimli ve karlı kazanımlar biçiminde değerlendirmek mümkün hale gelebilmektedir. Bu bilincin kısa sürede ülke genelinde yaygınlaştırılması ancak eğitimle mümkündür. Bu bağlamda derste, öğrencilere toplam kalite bilincinin yanı sıra toplam kalite uygulamaları hakkında temel bilgilerin verilmesi amaçlamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kalite kavramının tarihsel gelişim sürecini anlatabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Güvenli gıda üretebilme yeteneğini kavrayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Toplam kalite yönetim sisteminin temel amaçlarını anlatabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-11 İşletme yönetimi, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Sürekli iyileştirme uygulamalarını öğrenir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Öğrenci toplam kalite yönetimini ve toplam kaliteyi oluşturan temel kavramları bilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Kalite güvence sisteminin temel olgularını açıklayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Gıda güvenliği sistemleri olan HACCP ve ISO 22000: 2005'i açıklayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda güvenliği ve kalite ile ilişkili temel kavramlar; Kalite güvence sistemleri; kalite güvence sisteminin elemanları; bir gıda firmasında ISO 9000 sisteminin kurulması aşamaları; HACCP: tanım, temel prensipler; HACCP sisteminin öngereksinim programları, GHP,GMP; gıda işletmelerinde HACCP sisteminin uygulanması aşamaları; ilgili dokümantasyon ve kayıt sistemleri; ISO 9000 ve HACCP sistemlerinin bir gıda firmasında entegrasyonu; konuyla ilgili ulusal ve uluslararası standartlar ve mevzuat; Sektör bazında özgün HACCP generik planlarının geliştirilmesi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kalite Kavramının Tarihsel Gelişimi, Geçmişte ve Güncel Yaklaşımlarla Kalite Kavramı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Kalitenin Temel Özellikleri ve Boyutları, Endüstride Üretici-Tüketici Zincirindeki Grupların Beklentileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Kalite Güvenliği/ Toplam Kalite, Toplam Kalite Uygulamalarının Getirileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Kalite Yönetim Sistemi ve Özellikleri, Toplam Kalite Yönetim Sisteminde Temel Amaçlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Süreçleri, Süreç İyileştirmenin Etkinlikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 TKY Öncülerinin Temel Yaklaşımları İle Sistemin İzlenen Gelişimi, Geleneksel ve Modern Yaklaşımlarla Kalite Anlayışları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Ders Tekrarı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Kalite Yönetim Sisteminde Temel Öğe ve Gereklilikler, Hizmet, Müşteri ve Şikayet Olgusu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıda güvenliği sistemleri ve HACCP prensipleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Operasyonel ön gereksinim programları; İyi Tarım Uygulamaları (GLOBALGAP), İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Operasyonel ön gereksinim programları: İyi Hijyen Uygulamaları (GHP), İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) Anlatım, tartışma
14 Operasyonel ön gereksinim programları: İyi Veterinerlik Uygulamaları (GVP) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 İzlenebilirlik ve Biyogüvenlik yasası Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Ordaş, S.,Yayla, N. ( Kaoru Ishıkawa’ dan çeviri) 1997. Toplam Kalite Kontrol. Kalder Yayınları. İstanbul, 202 p.
2 Kantarcı, H. 1999. Toplam Kalite Yönetimi ve Toplum Kalitesi. Marmara Üniv. Müh.Fak.Yayınları. İstanbul, 75 p.
3 Topal, Ş. 2000. Kalite Yönetimi ve Güvence Sistemleri.Yıldız teknik Üniv. Vakfı Yayın No: YTÜVAK.KM.DK.2000.001İstanbul, 206 p.
4 Smith, D.,Politowski, R., Palmer C., 2007. Managing food safety the 22000 way. London: BSI, 223 p.
5 Mahmutoğlu T. 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Yayınevi Genel Dizisi. Ankara. 395 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 61