Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-407 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-407 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI I Teorik+Uygulama: 0+4 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda işleme fabrikalarına teknik geziler yapılarak, gıda işleme süreçleri ve ekipmanları yerini görüp inceleyerek, teorik bilgileri pratik bilgilerle destekleyip, iyileştirmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Çalışma hayatına hazırlanabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda işleme aşamalarını anlatabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Teorik bilgileri pratik bilgilerle sentez yapabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Dondurulmuş patates üretim tesisi, Cips üretim tesisi , Un fabrikası, Şarap üretim tesisi, Rakı üretim tesisi, Meyve suyu fabrikası, Mezbaha, Şeker fabrikası, Reçel üretim tesisi, Konserve fabrikası, Kurutma tesisi ve İçme suyu arıtma tesisi gezisi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda Tekstürel Analiz Yöntemleri Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
2 Suda amonyak tayini Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
3 Toplam fenolik madde tayini Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
4 Türbidometrik Mikroorganizma Sayım Yöntemleri Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
5 HMF Tayini ve Yöntemleri Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
6 Yüksek Alkollü İçkilerde GC-FID ile Uçucu Bileşen Analizi Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
7 Termal Analiz Teknikleri ve Differential Scanning Calorimetry Tekniğinin Gıda Teknolojisinde Uygulamaları Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Fermente gıdalarda laktik asit bakterilerinin önemi, sayım ve izolasyonu Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
10 Zeytin Yağında β-karoten tayini Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
11 Sülfit İndirgeyen Anaerobik Bakteriler ve Katı Besiyerinde Sayım Yöntemleri Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
12 Şeker Tayini Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
13 Rakılarda GC-FID ile T-Anetol Miktarının Belirlenmesi Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
14 Hamurların Reolojik Özelliklerinin Tespit Edilmesi Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
15 Gıdalarda Donma Noktası ve Donma Noktası Alçalması Tespiti Anlatım, tartışma, uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fellows, P., 2000. Food Processing Technology Principles and Practise. Woodhead Publishing Limited. 575p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 5 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 115