Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-422 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-422 Adı: GIDA KATKI MADDELERİ VE TOKSİKOLOJİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HİLAL YILDIZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin kullanım amaçları, etki mekanizmaları, kullanım şekilleri ve toksikolojisi konusunda bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Katkı maddelerinin üründeki etki mekanizmalarını yorumlayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ürüne ve amaca yönelik katkı maddeleri seçimini yapabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Katkı maddeleri ile ilgili mevzuatı takip edebilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Katkı maddeleri kullanımı ile ilgili detayları bilir, toksikolojik açıdan riskleri kavrar PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-11 İşletme yönetimi, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Katkı maddelerinin tanımı, toksikolojik yönleri, uluslararası kuruluşlar (JECFA) antioksidantlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet artırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işleme ajanları ve diğer katkı maddeleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Katkı maddelerinin tanımı ve sınıflandırılması, ilgili yasal düzenlemeler, ilgili komiteler Anlatma yöntemi
2 Katkı maddesi olarak kullanılan enzimler Anlatma yöntemi
3 Katkı maddesi olarak kullanılan vitamin ve aminoasitler, gıdaların besin bakımından zenginleştirilmesi Anlatma yöntemi
4 Antimikrobiyal katkı maddeleri Anlatma yöntemi
5 Antioksidanlar Anlatma yöntemi
6 Asitler Anlatma yöntemi, Uzaktan Eğitim
7 Çelat ve stabilizörler Anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Emülgatörler Anlatma yöntemi
10 Lezzet maddeleri, lezzet artırıcılar, tatlandırıcılar ve polioller Anlatma yöntemi
11 Fosfatlar Anlatma yöntemi
12 Renk maddeleri Anlatma yöntemi
13 Topaklanmayı önleyiciler, parlatıcılar Anlatma yöntemi
14 Gıda Katkı Maddelerinin Toksikolojik Yönden İncelemesi Anlatma yöntemi
15 Türk Gıda Mevzuatı Anlatma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Gıda Katkı Maddeleri (Prof. Dr. Songül Çakmakçı)
2 Zeece, M. (2020). Food colorants. Introduction to the Chemistry of Food, Chapter 8.
3 Muthusamy Ramesh and Arunachalam Muthuraman, 2018. Flavoring and Coloring Agents: Health Risks and Potential Problems. Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 1, Pages 1-28.
4 Michael Zeece, 2020. Flavors. Introduction to the Chemistry of Food, Chapter six, Pages 213-250.
5 Michael Zeece, 2020. Food additives. Introduction to the Chemistry of Food, Chapter Seven, Pages 251-311.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 98