Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-419 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-419 Adı: İÇECEK TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, meyve suyu üretim teknolojisi ve gazlı içecek teknolojisi konularında bilgi kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Meyve suyu, püresi, nektarı ve meyveli içecek kavramlarını açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gazlı içecek üretim aşamalarını açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimlerin etki mekanizmalarını anlatabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını uygulayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Gazlı içecek üretiminin genel prensiplerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meyve ve meyve sularının bileşimi, geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri; meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, durultma, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri; sebze suyu üretim teknolojisi; gazlı içeceklerin üretim teknolojisi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve sularına ilişkin mevzuat, meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin başlıca nitelikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları, mayşeye uygulanan işlemler, mayşenin preslenmesi ve presler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Durultma, durultma maddeleri, berraklaştırma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Filtrasyon ve filtreler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Meyve sularının konsantre edilmeleri, aroma ayırma ve aroma tutucular Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Meyve suları ve nektarların ambalajlanmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Sebze suları üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Bazı meyve-sebze suyu üretim aşamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gazlı içecek üretiminde kullanılacak suyun özellikleri ve suya uygulanan işlemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gazlı içecek hammaddeleri ve hazırlanmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gazlı içecek hammaddeleri ve hazırlanmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Dolum, paketleme ve kalite kontrol Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Resterasyon ve kütle dengesi hesaplamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Dersin değerlendirilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Alkollü İçkiler Teknolojisi. Prof.Dr.O.KILIÇ.Uludağ Üniv.
2 Gıda Teknolojisi. Kesim, M., 1995. Anadolu Üniversitesi Yayınları, No:909, Eskişehir.
3 Gıda Biyoteknolojisi. Aran, N., 2012. Nobel Akademik yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 8 8
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 8 24
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 92