Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-402 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-402 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM II Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilere yeni bir ürünün nasıl tasarlanacağı ve tasarlanmış bir ürünün piyasaya arz edilmesindeki aşamaların anlatılması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Problemin farkına varabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Endüstrinin ihtiyaçlarını tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Yeni bir ürün tasarlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 Tasarlanmış bir ürünün piyasaya sunulma aşamalarını açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-5 Yeni ürün geliştirirken beslenme ve sağlık ilişkisini önemseyebilir PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yeni bir ürün tasarımı nasıl yapılır?. Yeni bir ürün tasarlanırken nelere dikkat edilmelidir. Piyasaya hakim olmuş bazı yeni ürünlerin geçirdiği aşamalar. Ürünün sürekliliğinin sağlanması, Piyasa araştırması, Tüketici isteklerini belirlenmesi, hammadde temini, hammaddenin işlenmesi, üretim maliyeti, yeni ürün özellikleri, Ürün özelliklerini çeşitli katkılarla değiştirmek, Daha hızlı, daha ucuz, daha kaliteli ürün geliştirme. Ürünlerde modifikasyon. Öğrencilerin yeni ürün üretmedeki fikirlerinin projelendirilmesi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ders içeriğinin açıklanması Anlatım, Tartışma
2 Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları Anlatım, Tartışma
3 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme Anlatım, Tartışma
4 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme Anlatım, Tartışma
5 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular Anlatım, Tartışma
6 Ürün tasarımında dikkat edilmesi gereken konular Anlatım, Tartışma
7 Beslenme yaklaşımındaki değişimler Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Gıda ve Beslenme Politikası, Avrupa Uygulama Planı, Gıda endüstrisinin daha sağlıklı ve besleyici gıda üretimindeki sorumlulukları Anlatım, Tartışma
10 Geliştirilen ürünlerin beğenilirliğinin test edilmesi Anlatım, Tartışma
11 Raf ömrünün önemi ve tayini Anlatım, Tartışma
12 Ar-ge çalışmalarının önemi Anlatım, Tartışma
13 Yeni ürün geliştiren ya da piyasaya yeni sürülen ürünleri inceleyen öğrencilerin sunumlarının dinlenmesi Sunum
14 Yeni ürün geliştiren ya da piyasaya yeni sürülen ürünleri inceleyen öğrencilerin sunumlarının dinlenmesi Sunum
15 Konu tekrarı Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 • Ozan GÜRBÜZ, “Process Design”, unpublished lecture notes.
2 Rakesh Kumar Singh, 1995. Process Design and Evaluation, Technomic Publishing Company, Inc. ISBN No.1-56676-230-8, pp 257.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 10 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 2 6
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 8 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 123