|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilere yeni bir ürünün nasıl tasarlanacağı ve tasarlanmış bir ürünün piyasaya arz edilmesindeki aşamaların anlatılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Problemin farkına varabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Endüstrinin ihtiyaçlarını tanımlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Yeni bir ürün tasarlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Tasarlanmış bir ürünün piyasaya sunulma aşamalarını açıklayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-5 | Yeni ürün geliştirirken beslenme ve sağlık ilişkisini önemseyebilir |
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yeni bir ürün tasarımı nasıl yapılır?. Yeni bir ürün tasarlanırken nelere dikkat edilmelidir. Piyasaya hakim olmuş bazı yeni ürünlerin geçirdiği aşamalar. Ürünün sürekliliğinin sağlanması, Piyasa araştırması, Tüketici isteklerini belirlenmesi, hammadde temini, hammaddenin işlenmesi, üretim maliyeti, yeni ürün özellikleri, Ürün özelliklerini çeşitli katkılarla değiştirmek, Daha hızlı, daha ucuz, daha kaliteli ürün geliştirme. Ürünlerde modifikasyon. Öğrencilerin yeni ürün üretmedeki fikirlerinin projelendirilmesi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Ders içeriğinin açıklanması | Anlatım, Tartışma |
2 | Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları | Anlatım, Tartışma |
3 | Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme | Anlatım, Tartışma |
4 | Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme | Anlatım, Tartışma |
5 | Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular | Anlatım, Tartışma |
6 | Ürün tasarımında dikkat edilmesi gereken konular | Anlatım, Tartışma |
7 | Beslenme yaklaşımındaki değişimler | Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıda ve Beslenme Politikası, Avrupa Uygulama Planı, Gıda endüstrisinin daha sağlıklı ve besleyici gıda üretimindeki sorumlulukları | Anlatım, Tartışma |
10 | Geliştirilen ürünlerin beğenilirliğinin test edilmesi | Anlatım, Tartışma |
11 | Raf ömrünün önemi ve tayini | Anlatım, Tartışma |
12 | Ar-ge çalışmalarının önemi | Anlatım, Tartışma |
13 | Yeni ürün geliştiren ya da piyasaya yeni sürülen ürünleri inceleyen öğrencilerin sunumlarının dinlenmesi | Sunum |
14 | Yeni ürün geliştiren ya da piyasaya yeni sürülen ürünleri inceleyen öğrencilerin sunumlarının dinlenmesi | Sunum |
15 | Konu tekrarı | Anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | • Ozan GÜRBÜZ, “Process Design”, unpublished lecture notes. | |
2 | Rakesh Kumar Singh, 1995. Process Design and Evaluation, Technomic Publishing Company, Inc. ISBN No.1-56676-230-8, pp 257. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 10 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 2 | 6 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 123 |