Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-406 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-406 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI II Teorik+Uygulama: 0+4 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıdaların mikrobiyolojisi, bileşimi ve kalitesini belirlemeye yönelik analizler hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Çalışma hayatına pratik olarak hazırlanabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Teorik bilgileri pratik bilgilerle sentez yapabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizlerin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik) teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Et Ürünlerinde Trimetilamin (TMA) Tayini Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
2 Fitik Asitin Beslenmedeki Önemi Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
3 Sülfit İndirgeyen Anaerobik Bakteriler ve Katı Besiyerinde Sayım Yöntemleri Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
4 Termal Analiz ve DSC Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
5 Toplam Fenol Analizi Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
6 HMF Tayini Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
7 Çeşitli Gıdalar İçin Hazırlanan Türk Standartlarının Mikrobiyolojik Açıdan Yorumlanması Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
8 Ara Sınav
9 Türbidimetrik Mikroorganizma Sayım Yöntemleri Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
10 Zeytin Yağında β-karoten Tayini Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
11 Gıdalarda Tekstürel Analiz Yöntemleri Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
12 Bağlı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonu Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
13 Donma Noktası Alçalması Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
14 Sularda Koliform Grubu Bakterilerin Tespiti Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
15 Şeker Tayini Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fellows, P., 2000. Food Processing Technology Principles and Practise. Woodhead Publishing Limited. 575p.
2 Nelsen, S.S., 1998. Food Analyss. Aspen Publshers, Inc., Maryland, USA
3 Ötleş, S., 2009. Handbook of Food Analyss Instruments. CRC Press, Baco Raton, Florda, USA.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 1 14 14
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 5 5
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 5 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 119