|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, gıdaların mikrobiyolojisi, bileşimi ve kalitesini belirlemeye yönelik analizler hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Çalışma hayatına pratik olarak hazırlanabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Teorik bilgileri pratik bilgilerle sentez yapabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizlerin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik) teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Et Ürünlerinde Trimetilamin (TMA) Tayini | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
2 | Fitik Asitin Beslenmedeki Önemi | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
3 | Sülfit İndirgeyen Anaerobik Bakteriler ve Katı Besiyerinde Sayım Yöntemleri | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
4 | Termal Analiz ve DSC | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
5 | Toplam Fenol Analizi | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
6 | HMF Tayini | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
7 | Çeşitli Gıdalar İçin Hazırlanan Türk Standartlarının Mikrobiyolojik Açıdan Yorumlanması | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Türbidimetrik Mikroorganizma Sayım Yöntemleri | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
10 | Zeytin Yağında β-karoten Tayini | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
11 | Gıdalarda Tekstürel Analiz Yöntemleri | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
12 | Bağlı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonu | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
13 | Donma Noktası Alçalması | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
14 | Sularda Koliform Grubu Bakterilerin Tespiti | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
15 | Şeker Tayini | Anlatma yöntemi, Soru ve cevap, Deney yapma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Fellows, P., 2000. Food Processing Technology Principles and Practise. Woodhead Publishing Limited. 575p. | |
2 | Nelsen, S.S., 1998. Food Analyss. Aspen Publshers, Inc., Maryland, USA | |
3 | Ötleş, S., 2009. Handbook of Food Analyss Instruments. CRC Press, Baco Raton, Florda, USA. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 1 | 14 | 14 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 119 |