Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-423 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-423 Adı: ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ Teorik+Uygulama: 2+2 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Endüstride büyük miktarlarda gıda veya ürün üretmek için mikroorganizmaların nasıl kullanıldığını açıklamak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Endüstriyel mikrobiyolojinin önemini kavrayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mikroorganizmaların endüstriyel boyutta üretim tekniklerini yorumlayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yeni ürün üretiminde prosesi planlayabilmek için mikroorganizma profil ve isteklerini belirleyebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Endüstride kullanılan mikroorganizmaları anlatabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Mikroorganizmalar tarafından üretilen ürünleri bilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, çeşitli mikrobiyal ürünlerin endüstriyel boyutta üretimi, kullanım alanları ve mikroorganizmaların endüstride kullanıldığı diğer alanlar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin kapsamı ve uygulama alanları Anlatım ve uygulama yöntemi
2 Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi Anlatım ve uygulama yöntemi
3 - Mikroorganizma gelişim eğrisi ve fazlar. - Mikroorganizmaların gelişim istekleri Anlatım ve uygulama yöntemi
4 - Mikrobiyal beslenme - Kültür besiyerleri Anlatım ve uygulama yöntemi
5 - Saf kültür izole etme teknikleri - Saf kültürlerin muhafazası - Primer ve sekonder metabolitler Anlatım ve uygulama yöntemi
6 - Büyük ölçekli fermantasyonun özellikleri - Fermantasyon ölçeklemesi Anlatım ve uygulama yöntemi
7 Önemli yönleri ile starter kültürler Anlatım ve uygulama yöntemi,
8 Ara Sınav
9 -Gıda ve içecek endüstrisinde önemli endüstriyel ürünler - Alkol ve alkollü içecekler Anlatım ve uygulama yöntemi
10 - Sirke üretimi Anlatım ve uygulama yöntemi
11 - Sitrik asit ve diğer organik bileşikler Anlatım ve uygulama yöntemi, uzaktan eğitim
12 - Gıda ve gıda katkısı olarak maya - Şapkalı mantarların ticari üretimi Anlatım ve uygulama yöntemi
13 - Endüstriyel ürün olarak enzimler -Immobilize enzimler Anlatım ve uygulama yöntemi
14 - Yeni antibiyotik araştırmaları - Penisilin ve tetrasiklinlerin endüstriyel üretimi Anlatım ve uygulama yöntemi
15 - Vitamin ve amino asitlerin üretimi - Steroidler ve biyotransformasyon süreci Anlatım ve uygulama yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 El-Mansi, Mansi, C.Bryce. 1999. Fermentation microbiology and biotechnology. Taylor&Francis Group.
2 Michael T. Madigan and John M. Martinko, 2010. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Çeviri editörü: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 1 4 4
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 1 2 2
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 163