Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-414 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-414 Adı: SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrenciye su ürünlerinin, işlenmesi, muhafazası ve kalite kriterlerinin neler olduğu konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda olarak tüketilebilecek su ürünleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Su ürünlerinin dünya ve ülkemizdeki durumunu açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Balık etinde avlanmayı takiben oluşan değişimleri, balık etlerinin kas ve iskelet yapısı ile kırmızı ve beyaz kas arasındaki farklılıkları açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Taze ve dondurulmuş balıkların bozulma aşamalarında oluşan dokusal, organoleptik, bakteriyel ve kimyasal değişimleri açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Balık eti kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz sonuçlarını değerlendirebilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Su ürünlerinin bileşim ve kalite özelliklerinin, işleme ve muhafaza yöntemlerinin öğretildiği bir derstir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Su Ürünleri ile İlgili Temel Kavramlar Konu anlatımı, soru ve cevap
2 Su Ürünlerinin Dünya ve Ülkemizdeki Durumu Konu anlatımı, soru ve cevap
3 Gıda Olarak Tüketilebilecek Su Ürünleri-I: Deniz Bitkileri Konu anlatımı, soru ve cevap
4 Gıda Olarak Tüketilebilecek Su Ürünleri-II: Yumuşakçalar Konu anlatımı, soru ve cevap
5 Gıda Olarak Tüketilebilecek Su Ürünleri-III: Deniz Bitkileri Konu anlatımı, soru ve cevap
6 Gıda Olarak Tüketilebilecek Su Ürünleri-IV: Balıklar Konu anlatımı, soru ve cevap
7 Balıkların Genel İskelet - Kas Yapıları ve Özellikleri Konu anlatımı, soru ve cevap
8 Ara Sınav
9 Balık Etlerinin Bileşimi ve Özellikleri Konu anlatımı, soru ve cevap
10 Balık Avlamayı Takiben Fabrikada Görülen İşlemler ve Oluşan Biyokimyasal Değişimler Konu anlatımı, soru ve cevap
11 Balık Muhafaza Yöntemleri Konu anlatımı, soru ve cevap
12 Taze ve İşlenmiş Balıklarda Kalite Kriterleri Konu anlatımı, soru ve cevap
13 Balıkta Meydana Gelen Bozulmalar Konu anlatımı, soru ve cevap
14 Konserve ve Havyar Üretimi Konu anlatımı, soru ve cevap
15 Çiroz ve Surumi Üretimi Konu anlatımı, soru ve cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aksu, M. İ. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Ders Notları.
2 QUALITY AND QUALITY CHANGES IN FRESH FISH, Edited By H.H. HUSS, Technological Laboratory Ministry of Agriculture and Fisheries Denmark, FAO Balıkcılık Teknik Not: 348, Çeviri: Doç. Dr. Mehmet Çelik, Arş. Gör. Aygül Küçükgülmez (2007)
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 118