| Kodu: TAB 208 |
Adı: STANDARDİZASYON, MUHAFAZA VE AMBALAJLAMA |
Teorik+Uygulama: 2+0 |
AKTS: 3 |
|
| Sınıf/Yarıyıl |
2 / Bahar |
| Ders Düzeyi |
Doktora |
| Ders Türü |
Seçmeli |
| Bölümü |
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER |
| Ön Koşul Dersleri |
Yok |
| Öğretim Sistemi |
Örgün |
| Ders Süresi |
14 Hafta |
| Öğretim Elemanı |
DURMUŞ OK (durmusok@nevsehir.edu.tr) |
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|
| Öğretim Dili |
Türkçe |
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj |
Yok |
| Dersin Amacı |
| Standart ve standardizasyonun ne olduğunu bilmek, tıbbi aromatik bitkilerde (kekik, nane, adaçayı, kimyon, rezene, kişniş) standartları bilmek, ürünleri standartlara göre işlemek, taşımak, kurutmak, depolamak |
| Dersin İçeriği |
| Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu; Muhafaza yöntemleri; Ambalajlama şekilleri ve ambalajlama materyalleri; Kaliteyi olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler |
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
| Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 |
Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 2 |
Hasat oluşumu , Yeme oluşumu ,Hasat zamanının ürüne etkileri (erken veya geç hasadın sakıncaları) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 3 |
Hasat zamanının saptanması , Uygun hasat zamanının saptanmasında kullanılan ölçütler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 4 |
Standardizasyonun tanımı , amacı ve yararları , Standatlara göre pazara sunulacak ürünlerde aranan zorunlu şartlar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 5 |
Kalite ( iç ve dış kalite) , Eksta kalite , Birinci kalite ve İkinci kalite ,Tolerans (kalite toleransı , boy toleransı , toplam tolerans) kavramları |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 6 |
Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 7 |
Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 8 |
Ara Sınav |
|
| 9 |
Ambalaj kaplarının yapıldığı malzemelerin özellikleri ,ambalaj kaplarının işlevleri ve ambalaj kaplarında olması istenen özellikler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 10 |
Paketleme evinde yapılan özel işlemler (kür uygulaması , olgunlaştırma ve sarartma , dış kabuğun ayrılması vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 11 |
Ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 12 |
Depolamanın amacı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan depolar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 13 |
Basit depolama sistemleri |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 14 |
Soğuk hava depoları (Soğuk depolar) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 15 |
Kontrollü atmosferli (KA) depolar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
| 16 |
Final Sınavı |
|
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|