| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		SERKAN ZARO, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Dersin amacı öğrencilerin turizm işletmelerinde maliyet kontrolü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bunu çalışma hayatlarında uygulamaya geçirmelerini sağlayabilmektir. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Standart yiyecek ve içecek reçetelerinin oluşturulmasını ve uygulamasını öğrenebilir. | 
			
		 
			PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.  | 
		|
| DÖÇ-2 | Yiyecek içecek satış raporlarını hazırlamayı öğrenebilir. | 
			
		 
			PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.  | 
		|
| DÖÇ-3 | Konaklama giderleri hesaplamayı öğrenebilir. | 
			
		 
			PÇ-13 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-15 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.  | 
		|
| DÖÇ-4 | Üst yönetimlerin ihtiyaç duyduğu raporları hazırlamayı öğrenebilir. | 
			
		 
			PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.  | 
		|
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Standart yiyecek-içecek reçetelerinin oluşturulması ve reçetelerin maliyet hesaplarının yapılması.Çalışanların kontrol sisteminde görevleri, otel maliyetlerinin hesaplanması, operasyon faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiki yöntemlerle raporlanması; Yiyecek içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması, Faaliyetler sonucunda gelinen noktayı hesaplama, Üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve raporları düzenleme. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Maliyet kavramı ve gider kavramı. Ürün maliyetlerini belirleyen unsurlar ve maliyet hesaplama süreci. | Konu Anlatımı | 
| 2 | Konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe maliyet kavramının sektörel özellikleri. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet unsurları ve özellikleri. | Konu Anlatımı | 
| 3 | Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi ve amacı. Yiyecek-içecek maliyet kontrolünde aranan özellikler. | Konu Anlatımı | 
| 4 | Maliyet kontrolünde bilgisayar kullanımı. Maliyet maliyet kontrolünün aşamaları. | Konu Anlatımı | 
| 5 | Maliyet kontrol sürecinde satın alma kontrolü. | Konu Anlatımı | 
| 6 | Satın alma prosedürü ve yöntemleri. Tedarikçi seçimi. | Konu Anlatımı | 
| 7 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü. | Konu Anlatımı | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü | Konu Anlatımı | 
| 10 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-1 | Konu Anlatımı | 
| 11 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-2 | Konu Anlatımı | 
| 12 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 1 | Konu Anlatımı | 
| 13 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama | 
| 14 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 1 | Konu Anlatımı | 
| 15 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Dr. Öğr. Ü. Nurettin Ayaz, Dr. Öğr. Ü. Bayram Akay, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
| 2 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif, Editör: Mehmet Sarıışık, Detay Yayınları, 2017 | |
| 3 | Maliyet Kontrolü, Serhat Kutlan, Alfa Yayınları, 1998 | |
| 4 | Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders Kitapları,ders notları,internet | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 2 | 4 | 8 | 
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 | 
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||