|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SERKAN ZARO, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı öğrencilerin turizm işletmelerinde maliyet kontrolü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bunu çalışma hayatlarında uygulamaya geçirmelerini sağlayabilmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Standart yiyecek ve içecek reçetelerinin oluşturulmasını ve uygulamasını öğrenebilir. |
PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. |
|
DÖÇ-2 | Yiyecek içecek satış raporlarını hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
DÖÇ-3 | Konaklama giderleri hesaplamayı öğrenebilir. |
PÇ-13 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-15 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
|
DÖÇ-4 | Üst yönetimlerin ihtiyaç duyduğu raporları hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Standart yiyecek-içecek reçetelerinin oluşturulması ve reçetelerin maliyet hesaplarının yapılması.Çalışanların kontrol sisteminde görevleri, otel maliyetlerinin hesaplanması, operasyon faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiki yöntemlerle raporlanması; Yiyecek içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması, Faaliyetler sonucunda gelinen noktayı hesaplama, Üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve raporları düzenleme. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Maliyet kavramı ve gider kavramı. Ürün maliyetlerini belirleyen unsurlar ve maliyet hesaplama süreci. | Konu Anlatımı |
2 | Konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe maliyet kavramının sektörel özellikleri. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet unsurları ve özellikleri. | Konu Anlatımı |
3 | Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi ve amacı. Yiyecek-içecek maliyet kontrolünde aranan özellikler. | Konu Anlatımı |
4 | Maliyet kontrolünde bilgisayar kullanımı. Maliyet maliyet kontrolünün aşamaları. | Konu Anlatımı |
5 | Maliyet kontrol sürecinde satın alma kontrolü. | Konu Anlatımı |
6 | Satın alma prosedürü ve yöntemleri. Tedarikçi seçimi. | Konu Anlatımı |
7 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü. | Konu Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü | Konu Anlatımı |
10 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-1 | Konu Anlatımı |
11 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-2 | Konu Anlatımı |
12 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
13 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
14 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
15 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Dr. Öğr. Ü. Nurettin Ayaz, Dr. Öğr. Ü. Bayram Akay, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
2 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif, Editör: Mehmet Sarıışık, Detay Yayınları, 2017 | |
3 | Maliyet Kontrolü, Serhat Kutlan, Alfa Yayınları, 1998 | |
4 | Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitapları,ders notları,internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 2 | 4 | 8 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |