Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TO218 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TO218 Adı: BARDA SERVİS Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
DURMUŞ ALİ AYDEMİR, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
öğrencilere barda servis yapmanın yöntemlerini öğretmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 bar servisleri hakkında bilgi sahibi olur ve uygular PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İçecekleri tanır PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Barda kullanılan malzemeleri bilir. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İçecek ve içki kavramlarını kavrama ve barlar hakkında genel bilgiye sahip olur. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Barın tanımı ve bar çeşitlerini, bar personelini ve görevlerini kavrar. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-13 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bar servisleri hakkında genel bilgiler. Ülkemizde uygulanan bar servisleri hakkında bilgiler. Avrupa ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgiler. Amerika kıtasındaki bar servisleri hakkında bilgiler. Uzakdoğu ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgiler. Kapadokya belgesinde uygulanan bar servis yöntemleri hakkında bilgiler. Konaklama işletmelerinde bar servisleri. Eğlence merkezlerinde uygulanan temel bar servisleri. Yiyecek ve içecek işletmelerinde uygulanan bar servisleri. Bar servislerinde başarılı olmak için uyulması gerekli kurallar. Bar personelleri ve görevleri. Bar personeli ve müşterilerle ilişkileri. Barda iş dağılımı.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 bar servisleri hakkında genel bilgi konu anlatımı
2 ülkemizdeki uygulanan bar servis teknikleri hakkında genel bilgi konu anlatımı
3 amrikada uygulanan bar servis yöntemleri hakkında bilgi konu anlatımı
4 avrupa ülkelerinde uygulanan bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
5 uzakdoğu ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
6 kapadokya bölgesinin ülkemizdeki bar işletmeciliğindeki yerei konu anlatımı
7 bar işletmeciliğinde verimliliği arttırmak için uyulması gerekli kurallar konu anlatımı
8 Ara Sınav
9 barda çalışan personeller ve sorumlulukları hakkında bilgi konu anlatımı
10 bar servisleri konusunda yeniliklerin takip edilebileceği yayınlar hakkında bilgi konu anlatımı
11 konaklama işletmelerinde bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
12 yiyecek ve içecek işletmelerinde bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
13 eğlence merkezlerindeki bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
14 ülkemizi ziyaret eden turistlerin ençok tercih ettikleri bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
15 genel tekrar konu anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yiyecek İçecek Servisi, Alptekin Sökmen,
2 BANKET VE SERVİS YÖNETİMİ/ Dr. Hüseyin Altınel
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitaplar ve notlar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 9 18
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 9 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90