|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | AŞÇILIK | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
KAYHAN KARAKAYA, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| İşletmeyi fonksiyonlarına göre tanımak ve işletmenin işleyişini kavramak | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | İşletmenin temel kavramlarını, amaçlarını ve diğer disiplinlerle ilintisini, işletmenin iç ve dış çevre ile olan ilişkilerini açıklayabilme. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
|
| DÖÇ-2 | İşletmenin kuruluş çalışmalarını, kuruluş yerinin seçimini ve işletmenin kapasitesinin belirlenmesini kavrayabilme. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
| DÖÇ-3 | İşletme işlevlerini ( yönetim, pazarlama, üretim, finansman, muhasebe, vb ) ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilme. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| İşletmenin temel kavramları, amaçları ve çevreleri ile ilişkileri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin kuruluş çalışmaları, büyüklüğü ve kapasitesi, işletme fonksiyonları | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar | Anlatım-soru cevap |
| 2 | İşletmelerin Amaçları ve Çevresi | Anlatım-soru cevap |
| 3 | İşletmelerin Sınıflandırılması | Anlatım-soru cevap |
| 4 | İşletmelerin Kuruluşu | Anlatım-soru cevap |
| 5 | İşletmelerin Büyümesi | Anlatım-soru cevap |
| 6 | İşletmelerin Uluslararasılaşması | Anlatım-soru cevap |
| 7 | İşletme Kapasitesi ve Kapasite Türleri | Anlatım-soru cevap |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Yönetim | Anlatım-soru cevap |
| 10 | Tedarik ve Üretim Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
| 11 | Pazarlama Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
| 12 | Muhasebe ve Finansman Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
| 13 | İnsan Kaynakları Yönetimi | Anlatım-soru cevap |
| 14 | Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Yapma | Anlatım-soru cevap |
| 15 | İşletmelerde Halkla İlişkiler | Anlatım-soru cevap |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Can H., Güney S., 2018, Genel İşletme, Siyasal Kitabevi, Ankara | |
| 2 | Koçel T., 2012, İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınları, İstanbul. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders kitabı, çeşitli kaynaklar, projeksiyon cihazı. | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 4 | 5 | 20 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 4 | 8 |
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 93 | ||