| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | 
		PÇ | 
		ODY | 
	
	
		| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | 
		 | 
		 | 
	
		
		| DÖÇ-1 | 
		Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir | 
		
		
			
		 
			PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-2 | 
		 Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrayabilir ve açıklayabilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-3 | 
		Kalite, güvence, standart, standardizasyon, meslek standartlarını ifade edebilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-4 | 
		Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini çözümleyebilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi | 
	
	
		| Dersin İçeriği | 
	
	
		| Ders içeriğinde gıda güvenliği ile ilgili tanımlar, gıda güvenliğinin önemi, Gıda kaynaklı tehlikeler ve patojenler ile HACCP uygulamalarına yer verilmektedir. | 
	
	
		| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | 
	
	
		| Hafta | 
		Detaylı İçerik | 
		Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
	
	
		
		| 1 | 
		Besin (Gıda) güvenliğinin temel ilkeleri. Gıda güvenliğine dair tehlikeler. Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 2 | 
		Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri.
Besin alerjileri. 
 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 3 | 
		Tüketici beklentileri.
Gıda kaynaklı hastalıklarda oluşabilecek ekonomik kayıplar.
Kalite kavramı.
Kalite kavramını oluşturan boyutlar.
Besin kalitesi öğeleri.
Besin kalitesini oluşturan unsurlar. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 4 | 
		Raf ömrü kavramı.
Mikroorganizmalar (Bakteriler, Funguslar, Algler, Protozoa ve Cıvık Küfler, Virüsler).
Besinlerde bulunan mikroorganizmaların kaynakları. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 5 | 
		Mikroorganizmalarda gelişme. Mikroorganizmalarda gelişmeyi etkileyen faktörler. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 6 | 
		Besin Kaynaklı Mikrobiyal Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler.
Besin Kaynaklı Hastalıkların Oluşumunu Etkileyen Faktörler. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 7 | 
		Hijyen ve sanitasyon.
 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 8 | 
		Ara Sınav | 
		 | 
	
		
		| 9 | 
		Hijyen ve sanitasyon kontrolleri. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 10 | 
		Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamaları
 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 11 | 
		İşletme hijyeni ve Çalışan hijyeni
 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 12 | 
		Gıda Tedarik Süreci - 1 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 13 | 
		Gıda Tedarik Süreci - 2 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 14 | 
		Besin işleme süreçleri ve yöntemleri. | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
		
		| 15 | 
		Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. HACCP
 | 
		Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. | 
	
	
	
		| 16 | 
		Final Sınavı | 
		 | 
	
	
	
		| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | 
	
		
		| 1 | 
		GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI/Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin | 
	
		
		| 2 | 
		Gıda Endüstrisinde "Güvenli Gıda" Üretmek/ Dr Teslime Mahmutoğlu | 
	
		
		| 3 | 
		Özel ders notları | 
	
		
		| 4 | 
		https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/19_20_bahar/gida_guvenligi_ve_hijyen/index.html | 
	
		
		| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | 
	
	
		| Ders Kitabı, ders notları ve slayt sunum |