|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | AŞÇILIK | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SERKAN ZARO, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Dersin amacı öğrencilerin turizm işletmelerinde yiyecek-içecek maliyet kontrolü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bunu çalışma hayatlarında uygulamaya geçirmelerini sağlayabilmektir. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Standart yiyecek ve içecek reçetelerinin oluşturulmasını ve uygulamasını öğrenebilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
|
| DÖÇ-2 | Yiyecek içecek satış raporlarını hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
| DÖÇ-3 | Üst yönetimlerin ihtiyaç duyduğu raporları hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
|
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Çalışanların kontrol sisteminde görevleri, standart yiyecek-içecek reçetelerinin oluşturulması ve reçetelerin maliyet hesaplarının yapılması,standart yiyecek reçetelerinin hazırlanması,standart içecek reçetelerinin hazırlanması,maliyetlerin hesaplanması,standart yiyecek-içecek reçetelerin işletme başarısına etkisi. Yiyecek içecek faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiki yöntemlerle raporlanması; Yiyecek içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması,içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması,faaliyetler sonucunda gelinen noktayı hesaplama,üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve raporları düzenleme. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Maliyet kavramı ve gider kavramı. Ürün maliyetlerini belirleyen unsurlar ve maliyet hesaplama süreci. | Konu Anlatımı |
| 2 | Konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe maliyet kavramının sektörel özellikleri. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet unsurları ve özellikleri. | Konu Anlatımı |
| 3 | Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi ve amacı. Yiyecek-içecek maliyet kontrolünde aranan özellikler. | Konu Anlatımı |
| 4 | Maliyet kontrolünde bilgisayar kullanımı. Maliyet maliyet kontrolünün aşamaları. | Konu Anlatımı |
| 5 | Maliyet kontrol sürecinde satın alma kontrolü. | Konu Anlatımı |
| 6 | Satın alma prosedürü ve yöntemleri. Tedarikçi seçimi. | Konu Anlatımı |
| 7 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü. | Konu Anlatımı |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü | Konu Anlatımı |
| 10 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-1 | Konu Anlatımı |
| 11 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-2 | Konu Anlatımı |
| 12 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
| 13 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
| 14 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
| 15 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
| 2 | Maliyet Kontrolü, Serhat Kutlan, Alfa Yayınları, 1998 | |
| 3 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif, Editör: Mehmet Sarıışık, Detay Yayınları, 2017 | |
| 4 | Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Kollektif, Editöler: Nurettin Ayaz ve Bayram Akay, Detay Yayıncılık, 2016 | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders Kitapları,ders notları,internet | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 2 | 4 | 8 |
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||