|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | AŞÇILIK | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | İREM BOZKURT (irembozkurt@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
İREM BOZKURT, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları tanıyabilme. Turizm işletmelerinde Pazar bölünmesi, Pazar ve pazarlama stratejilerini kavrayabilme. Turizm pazarlama karması elemanları ile pazarlama araştırmalarını kavrayabilme. Turizm pazarlama çevresini tanımlayabilme. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Turizm pazarlaması hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | Turizm Pazarlama çevresi hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 | Turizmde ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-4 | Turizm pazarlaması ile ilgili yeni yöntemleri bilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Pazarlama-turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar. Turizm işletmelerinde Pazar bölümlemesi, Pazar ve pazarlama stratejileri. Turizm pazarlama karması elemanları ve pazarlama araştırmaları. Turizm işletmeleri açısından modern pazarlama teknikleri. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması ile ilgili Temel Kavramlar | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 2 | Turistik Ürün Kavramı, Bileşenleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 3 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması Kavramlarının Temel İşlevleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 4 | Turizm Sistemi (Serbest Zaman, Rekreasyon ve Turizm İlişkisi) | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 5 | Turizm Pazarlama Karması Elemanları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 6 | Pazarlama Yaklaşımları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 7 | Pazarlama Bilgi Sistemi | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Turizm Pazarlamasında Makro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 10 | Turizm Pazarlamasında Mikro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 11 | Turizm Pazarında Turist Tipolojileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 12 | Satın Alma Karar Süreci | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 13 | Pazar Bölümlendirme | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 14 | Hedef Pazar Seçimi ve Stratejileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 15 | Konumlandırma | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Meydan Uygur, S. (2007). Turizm Pazarlaması, Ankara: Detay Yayıncılık. | |
| 2 | Kozak, N .(2006). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
| 3 | Kotler, P. (2000). Marketing Management. London: Printice Hall. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| internet,kitap vb yazılı kaynaklar | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 3 | 12 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||