| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | AŞÇILIK | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		SERKAN ZARO, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bu derste, işletmede yürütülen faaliyetlerin ve üretilen ürünlerin maliyetlerini analiz edip değerlendirecek bilgi birikiminin verilmesi ve maliyet yönetiminde kullanılan yöntemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Maliyet analizi ile ilgili temel kavramları sayabilir ve maliyetleri sınıflandırabilir. | 
			
		 
			PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.  | 
		|
| DÖÇ-2 | Maliyetlerin dağıtımını kavrayabilir. | 
			
		 
			PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.  | 
		|
| DÖÇ-3 | Maliyet sistemlerini kavrayabilir. | 
			
		 
			PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.  | 
		|
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi ve Maliyet Yönetimi Kavramları, Maliyet Analizlerine Giriş: Maliyet kavramları, Maliyetlerin Sınıflandırılması, Maliyet dağıtımları, Sipariş maliyeti sistemleri, Safha maliyeti sistemleri, Stok Değerleme Yöntemleri, Maliyet Yönetim Sistemleri, Geleneksel Maliyetleme, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Maliyet Analizlerine Giriş,Maliyet Analizi,Maliyet ve Gider Kavramları,Maliyetlerin Sınıflandırılması | Konu Anlatımı | 
| 2 | Finansal Tablolardaki Maliyet Sınıflandırılması,Tekdüzen Hesap Planı | Konu Anlatımı | 
| 3 | İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri Unsurları,İşletme Faaliyetleri Sırasında İlk Madde ve Malzeme İşlemlerinin İzlenmesi | Konu Anlatımı | 
| 4 | İlk Madde ve Malzeme Stok Kontrolü ve Stok Değerleme Yöntemleri | Konu Anlatımı | 
| 5 | Stok Değerleme Yöntemleri | Soru Çözme | 
| 6 | Stok Değerleme Yöntemleri | Soru Çözme | 
| 7 | İşçilik Maliyetlerinin Unsurları,İşçiliklerinin Analizi ve İşçiliklerinin Muhasebeleştirilmesi | Konu Anlatımı | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Genel Üretim Maliyetleri:Birinci Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü | 
| 10 | Genel Üretim Maliyetleri:İkinci Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü | 
| 11 | Genel Üretim Maliyetleri:Üçüncü Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü | 
| 12 | Sipariş Maliyet Sistemleri | Konu Anlatımı | 
| 13 | Sipariş Maliyet Sistemleri | Soru Çözümü | 
| 14 | Safha Maliyet Sistemleri | Konu Anlatımı | 
| 15 | Safha Maliyet Sistemleri | Soru Çözümü | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal, Detay Yayıncılık, ANKARA | |
| 2 | Maliyet Analizleri,Anadolu Üniversitesi | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders kitapları,ders notları,internet | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 | 
| c) Performans Ödevi | 2 | 8 | 16 | 
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 | 
| Ara Sınav | 2 | 1 | 2 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 3 | 6 | 
| Final Sınavı | 2 | 1 | 2 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||