Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-510 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-510 Adı: GIDA KAYNAKLI ANTİOKSİDANLAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HİLAL YILDIZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kaynaklı antioksidanlar, antioksidan aktivitenin ölçümü ve sağlık üzerindeki olası etkileri hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Antioksidan ve serbest radikal kavramlarını açıklayabilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıdalarda bulunan doğal antioksidan maddeleri ve özelliklerini açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Sentetik ve doğal antioksidanların gıda sanayiinde kullanımını ve sağladığı faydaları açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda doğal olarak bulunan antioksidan maddeler ve özellikleri, bu maddelerin gıda sanayiinde kullanım imkanları, sağlık üzerindeki etkileri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda bulunan antioksidanlar, antioksidanların etki mekanizmaları Anlatma yöntemi
2 Antioksidanların taşıması gereken özellikler, antioksidan kaynakları Anlatma yöntemi
3 Serbest radikal kaynakları Anlatma yöntemi
4 Antioksidan vitaminler; tokoferoller, tokoferollerin antioksidan etki mekanizmaları Anlatma yöntemi
5 C vitamini ve türevleri Anlatma yöntemi
6 Karotenoidler (likopen, lutein, beta karoten vd), sağlık üzerindeki etkileri Anlatma yöntemi
7 Gıda işlemede karotenoid kullanımı Anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Fenolik bileşikler, analiz metotları Anlatma yöntemi
10 Flavonoidler - Antosiyaninler Anlatma yöntemi
11 -Flavanoller -Flavonlar Anlatma yöntemi
12 -Flavanonlar -Kateşinler Anlatma yöntemi
13 -İzoflavonoidler Anlatma yöntemi
14 Antioksidan ölçüm metotları Anlatma yöntemi
15 Antioksidan ölçüm metotları Anlatma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Shahidi, F., Ambigaipalan P., Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: Antioxidant activity and health effects, Journal of Functional Foods, 18, 820–897, 2015.
2 Ezgi Doğan Cömert, Vural Gökmen, 2020. Physiological relevance of food antioxidants. Advances in Food and Nutrition Research, Volume 93, Chapter 5.
3 Rafaella de Paula Paseto Fernandes, Marco A. Trindade, Mariza P. de Melo,, 2018. Natural Antioxidants and Food Applications: Healthy Perspectives,.Alternative and Replacement Foods, Chapter 2.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 4 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 1 4
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 169