Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-512 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-512 Adı: GIDALARDA FAZ DEĞİŞİMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Faz ve hal değişimleri kavratmak ve gıda işleme ve depolama şartlarını kontrol etmek için moleküler mobilite ile stabilite arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenciler faz değişimleri ilgili olan kavramları ve konuları tanımlayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Öğrenciler fiziksel hal ve moleküler mobilite arasındaki ilişkiyi tanımlayabilir ve bunların mekaniksel ve fizikokimyasal özellikler üzerine etkilerini açıklayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Öğrenciler protein denaturasyonu, nişasta jelatinizasyonu ve yağlardaki faz değişimleri gibi hal değişimlerini tanımlayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Öğrenciler camsılığa geçiş sıcaklığını tanımlayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında gıdaların ve biyolojik materyallerin faz-hal değişimleri ile bunların sıcaklık, zaman ve su içeriğine bağımlılıkları yer almaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Faz değişimlerine giriş ve temel terminoloji Anlatma, soru cevap
2 Faz değişimlerinin karakterizasyonu Anlatma, soru cevap
3 Fiziksel hal ve moleküler mobilite Anlatma, soru cevap
4 Fiziksel halin, fiziksel özelliklerin ve değişim sıcaklıklarının tespiti Anlatma, soru cevap
5 Suyun özellikleri Anlatma, soru cevap
6 Gıdalardaki su Anlatma, soru cevap
7 Karbonhidratlar Anlatma, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Proteinler Anlatma, soru cevap
10 Yağlar Anlatma, soru cevap
11 Suyun plastize etme özelliğinin tespiti Anlatma, soru cevap
12 Mekaniksel özellikler ve akış Anlatma, soru cevap
13 Fiziksel halin zamana bağlı özellikleri Anlatma, soru cevap
14 Çökme Anlatma, soru cevap
15 Kristalizasyon ve rekristalizasyon Anlatma, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Roos, Y. H. 1995. Phase Transitions in foods. Academic Press, New York, USA.
2 Rao, M. A. and Hartel, R. W. 1998. Phase/State transitions in foods. Marcel Dekker Inc., New York, USA.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 8 32
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 8 32
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 8 40
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 8 40
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 189