Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-534 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-534 Adı: ET VE ET ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ VE UYGULAMALI ANALİZ YÖ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrenciye taze et ve et ürünlerinde kalite kriterleri ve kalite kriterlerinin tespit edilmesinde kullanılacak analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak kavratılması, bu konudaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırılmasıdır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Et ve et ürünlerinde kalite ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Karkas ve taze etlerde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Fermente et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Pişmiş et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Kürlenmiş/kurutulmuş et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Et konservelerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Et ve et ürünlerinde kalite kriterlerinin ve bu kriterlerin kontrolünde kullanılan analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretildiği bir derstir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Et ve et ürünlerinde kalite kriterleri Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Et ve et ürünlerinde görülebilen hata ve kusurlar Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Karkas ve taze et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Karkas ve taze et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Kür edilmiş-kurutulmuş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Kür edilmiş-kurutulmuş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Fermente et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Fermente et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Et konservelerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Et konservelerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Pişirilmiş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Pişirilmiş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Savell, J.W., Smith, G.C. 2000. Meat Science Laboratuary Manual,American press, Boston, massachusetts.
2 -Gökalp, H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö.,2010. Et ve Et Ürünlerinde Kalite kontrolü ve Laboratuar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 751.
3 Herbert, W. OCKERMAN, Quality Control of Post-mortem Muscle Tissue, Volume 1: Meat and Additives Analysis. The Ohio State University.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180