|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrenciye taze et ve et ürünlerinde kalite kriterleri ve kalite kriterlerinin tespit edilmesinde kullanılacak analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak kavratılması, bu konudaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Et ve et ürünlerinde kalite ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Karkas ve taze etlerde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Fermente et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Pişmiş et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Kürlenmiş/kurutulmuş et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-7 | Et konservelerinde kalite kriterlerini açıklayabilir ve analiz edebilir |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Et ve et ürünlerinde kalite kriterlerinin ve bu kriterlerin kontrolünde kullanılan analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretildiği bir derstir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Et ve et ürünlerinde kalite kriterleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
2 | Et ve et ürünlerinde görülebilen hata ve kusurlar | Konu anlatımı, Soru-cevap |
3 | Karkas ve taze et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
4 | Karkas ve taze et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
5 | Kür edilmiş-kurutulmuş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
6 | Kür edilmiş-kurutulmuş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
7 | Fermente et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Fermente et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
10 | Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
11 | Emülsiyon tipi et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
12 | Et konservelerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
13 | Et konservelerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
14 | Pişirilmiş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
15 | Pişirilmiş et ürünlerinde kalite kontrolü ve analiz yöntemleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Savell, J.W., Smith, G.C. 2000. Meat Science Laboratuary Manual,American press, Boston, massachusetts. | |
2 | -Gökalp, H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö.,2010. Et ve Et Ürünlerinde Kalite kontrolü ve Laboratuar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 751. | |
3 | Herbert, W. OCKERMAN, Quality Control of Post-mortem Muscle Tissue, Volume 1: Meat and Additives Analysis. The Ohio State University. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |