|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Nişastanın biyosentezi ve nişasta kaynaklarının incelenmesi Amiloz ve amilopektin yapısının öğrenilmesi Nişastanın granüler ve kristal yapısının incelenmesi Nişastanın jelatinizasyonunun öğrenilmesi Nişasta retrogradasyonunun incelenmesi Modifiye nişastaların üretimi ve kullanım alanlarının incelenmesi |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Nişastanın biyosentezi ve nişasta kaynakları öğrenilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Modifiye nişastaların üretimi ve kullanımı öğrenilir |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Nişasta jelatinizasyonu ve ısıl işlem ile nişastada meydana gelen değişimler öğrenilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda Mühendisliği açısından nişasta kimyası ve teknolojisi anlatılır | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
2 | Nişastanın biyosentezi. | Konu anlatımı, Soru-cevap |
3 | Amiloz ve amilopektinin yapısı | Konu anlatımı, Soru-cevap |
4 | Nişastanın granüler ve kristal yapısı | Konu anlatımı, Soru-cevap |
5 | Nişasta retrogradasyonu | Konu anlatımı, Soru-cevap |
6 | Retrogradasyonu ve etkileyen faktörler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
7 | Retrogradasyonun nişastada meydana getirdiği değişimler | Konu anlatımı, Soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Retrogradasyonunun yavaşlatılma yolları ve belirleme teknikleri | Konu anlatımı, Soru-cevap |
10 | Nişasta retrogradasyonunun gıda teknolojisi açısından önemi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
11 | Nişasta Modifikasyonu | Konu anlatımı, Soru-cevap |
12 | Modifiye nişastaların üretimi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
13 | Modifiye nişastaların kullanım alanları | Konu anlatımı, Soru-cevap |
14 | Nişastanın gıda teknolojisi için önemi | Konu anlatımı, Soru-cevap |
15 | Nişasta üretim teknikleri. | Konu anlatımı, Soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Ann-Charlotte Eliasson. 2004. Starch in food Structure, function and applications. Woodhead Publishing Limited. | |
2 | Karaoğlu, M. Murat (2009) Nişasta Kimyası ve Teknolojisi Ders Notları (Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu) | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 12 | 48 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 176 |