Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-540 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-540 Adı: ŞARAP KİMYASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Şarapların bileşiminde yer alan ve kalite üzerinde önemli rol oynayan maddelerin yapısı, oluşumu, miktarları, kalite açısından önemleri konularında bilgi vermek ve bazı önemli biyokimyasal reaksiyonların mekanizmasını öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Şarap kimyasını bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Şarap kalitesi ve kimyası arasındaki ilişkiyi kavrar PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Şarap kalitesini geliştirmek için öğrendiği bilgiyi kullanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve enzimler). Fermantasyon kimyası. Şıra ve şarabın kimyasal bileşim yönden karşılaştırılması. Şıra ve şaraptaki kolloidler. Oksido-redüksiyon sistemleri. Şarapçılıkta kükürtdioksit. Şarabın olgunlaşması. Şarapta hata ve hastalıklar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Organik asitler Anlatım,tartışma
2 Etil alkol, poliol, gliserol Anlatım,tartışma
3 Uçucu bileşikler Anlatım,tartışma
4 Karbonhidratlar Anlatım,tartışma
5 Kurumadde Anlatım,tartışma
6 Mineral maddeler Anlatım,tartışma
7 Fenol bileşikleri Anlatım,tartışma
8 Ara Sınav
9 Renkli fenol bileşikleri - antosiyaninler Anlatım,tartışma
10 Renksiz fenol bileşikleri - tanenler Anlatım,tartışma
11 Aroma maddeleri Anlatım,tartışma
12 Çeşit aroması ve fermantasyon öncesi aroma Anlatım,tartışma
13 Azotlu bileşikler Anlatım,tartışma
14 Şarapta kolloidal yapı ve berraklaşma Anlatım,tartışma
15 Oksidasyon-reduksiyon Anlatım,tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, 2006, Handbook of Enology: The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments Volume 2, John Wiley & Sons, Ltd
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 14 28
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174