|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Alkollü içkilerin üretimi, piyasaya arzı, denetimi ve kontrolü konularında bilgi vermek ve kontrolünde kullanılan analiz yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak öğretmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Alkollü içkilerde yapılan kalite kontrol analizlerini bilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 | Alkollü içkiler analiz laboratuvarını organize etme becerisi kazanır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 | Alkollü içkilerle ilgili mevzuatı takip etme yetisi kazanır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-4 | Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Şarap, bira ve yüksek alkollü içkilerin fiziksel ve kimyasal bileşimleri. Alkol, yoğunluk, kuru madde, kükürt dioksit, indirgen şeker, gliserol, metanol, ester, aldehit, yüksek alkoller, toplam asit, uçar asit, organik asit, azotlu madde ve fenol bileşikleri tayinleri, şaraplarda kırılmalar (demir, bakır, protein bulanıklığı), çeşitli hile ve hastalıkların belirlenmesi. Alkol denaturasyonu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Ülkemizde alkollü içkilerin üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili yasal düzenlemeler | Anlatım, tartışma |
2 | Alkollü içkilerin piyasa denetimi ve kontrolü | Anlatım, tartışma |
3 | Alkol sektörü | Anlatım, tartışma |
4 | Yüksek alkollü içkiler sektörü | Anlatım, tartışma |
5 | Şarap ve bira sektörü | Anlatım, tartışma |
6 | Şarap analizlerinde temel prensipler, alkollü içkiler analiz metotları | Anlatım, tartışma |
7 | Uçar asit ve SO2 analizleri | Anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yoğunluk, alkol, toplam asit ve pH | Anlatım, uygulama |
10 | Şeker ve organik asitler (HPLC) | Anlatım, uygulama |
11 | Fenol bileşikleri, antosiyanin ve tanen | Anlatım, uygulama |
12 | Kağıt kromatografisi ile malik asit analizi (mal. ferm. takibi) | Anlatım, uygulama |
13 | Yüksek alkollü içkilerde yapılan analizler (özellikle rakı) | Anlatım, uygulama |
14 | Metanol ve uçucu bileşikler | Anlatım, uygulama |
15 | Rakıda anetol analizi | Anlatım, uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Anonim, 2005. Community Methods for the Analysis of Wines, EEC No 2676/90. Office of Official Publications of the European Communities, 194 s. | |
2 | Anonim, 2005. Reference Methods for Analysis of Spirit Drinks. Official Journal of the European Communities, Council Regulation (EEC) No: 2870/2000, (47)s. | |
3 | TAPDK, 2013, Alkollü İçkiler, www.tapdk.gov.tr | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 2 | 14 | 28 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 14 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 174 |