Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-558 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-558 Adı: GIDA TOKSİKOLOJİSİNİN TEMELLERİ VE GIDA KATKI MADDELERİNİN R Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin temel amacı gıda mühendisliği öğrencilerini toksinlerin canlı organizmalara giriş yollarından birisi olan gıda tüketiminde toksinlerin bulaşma şekilleri konusunda bilgilendirmektir. Bu amaçla gıdalarda bulunan toksik maddelerin denetimi ile ilgili dünyada ve ülkemizde yapılan toksikolojik değerlendirmeler açıklanmaktadır. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, düşük miktarlarda toksik reaksiyonlara neden olan bulaşan maddeler, gıda katkı maddelerinin fonksiyonları ve uygun olmayan şekillerde kullanımlarında oluşabilecek toksik özellikleri konusunda bilgi verilmektedir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Toksikoloji bilimi ile ilgili genel kavramları öğrenme ve gıda bilimi ile ilişkisini kavrama PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Gıda güvenliği programlarının yürütülmesi açısından toksikoloji bilimi ve uygulamalarının önemini kavrama PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda tüketiminin, canlı organizmaya toksik madde alımında önemli bir etmen olduğunu anlama PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddelerin özellikleri ve toksik etkileri konusunda bilgi sahibi olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Gıdalara kimyasal maddelerin bulaşma yollarını ve toksik etkilerini öğrenme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını ve fonksiyonel özelliklerini öğrenme, kullanımlarında uygulanan genel ilkeleri kavrama PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Gıda katkı maddelerinin kullanımlarının detaylı toksikolojik çalışmalar gerçekleştirilerek uluslararası düzeylerde ele alındığını kavrama PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Toksikoloji, toksinler, toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar, toksikasyon, toksik etkilerin mekanizması, gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen maddeler, toksisite testleri- akut, subakut, kronik testler, toksikolojide son değerlendirme noktaları, NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler-tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda bulaşanları- tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda katkı maddeleri- tanımları, sınıflandırılmaları, güvenlik ve yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Toksikoloji ve toksinlerle ilgili genel bilgiler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Toksikasyon-toksinlere maruz kalma, toksinlerin vücuda alımı, dağılımı, birikimi, metabolizması, atılımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen bileşikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Toksisite testleri-akut, subakut, kronik testler. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Toksik etkilerin mekanizması-seçici, spesifik olmayan, özel toksik etkiler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gıda Toksikolojisinde NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Gıdalardaki doğal toksikantlar- tanımı,sınıflandırılması, toksik etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıda bulaşanları- tanımı,sınıflandırılması, güvenlikleri ve yasal durumları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Antibiyotikler,Hormonlar,Mikotoksinler, Nitrozaminler,Ambalajlama materyalleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Pestisitler,PCB’ler,PCDDF’ler,PAH’lar,Radyonüklitler,İz metalleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda Katkı Maddeleri- tanımı,sınıflandırılması, güvenlirlikleri, yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları, Asitler,Asitliği düzenleyiciler, Topaklanmayı önleyiciler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Köpürmeyi önleyiciler, Antioksidanlar,Hacim arttırıcılar, Renklendiriciler, Renk stabilize ediciler, Emülgatörler, Emulsifiye edici tuzlar, Sıkılaştırıcı ajanlar ,Lezzet maddeleri, Lezzet arttırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Un işleme ajanları, Köpürtme ajanları, Jelleştirme ajanları, Parlatma ajanları, Nem vericiler, Koruyucular, İtici gazlar, Kabartma ajanları, Stabilizörler, Tatlandırıcılar, Kalınlaştırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 REQUIRED READING: Altuğ, T., 2002. Introduction to Toxicology and Food, CRC Press. Florida, 152 s. Altuğ, T. (Ed.)., 2009. Gıda Katkı Maddeleri.Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. 268 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 3 5 15
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 6 18
Ara Sınav 15 1 15
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 6 18
Final Sınavı 15 1 15
0
0
Toplam İş Yükü 165