|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin temel amacı gıda mühendisliği öğrencilerini toksinlerin canlı organizmalara giriş yollarından birisi olan gıda tüketiminde toksinlerin bulaşma şekilleri konusunda bilgilendirmektir. Bu amaçla gıdalarda bulunan toksik maddelerin denetimi ile ilgili dünyada ve ülkemizde yapılan toksikolojik değerlendirmeler açıklanmaktadır. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, düşük miktarlarda toksik reaksiyonlara neden olan bulaşan maddeler, gıda katkı maddelerinin fonksiyonları ve uygun olmayan şekillerde kullanımlarında oluşabilecek toksik özellikleri konusunda bilgi verilmektedir |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Toksikoloji bilimi ile ilgili genel kavramları öğrenme ve gıda bilimi ile ilişkisini kavrama |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Gıda güvenliği programlarının yürütülmesi açısından toksikoloji bilimi ve uygulamalarının önemini kavrama |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda tüketiminin, canlı organizmaya toksik madde alımında önemli bir etmen olduğunu anlama |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddelerin özellikleri ve toksik etkileri konusunda bilgi sahibi olma |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Gıdalara kimyasal maddelerin bulaşma yollarını ve toksik etkilerini öğrenme |
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını ve fonksiyonel özelliklerini öğrenme, kullanımlarında uygulanan genel ilkeleri kavrama |
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-7 | Gıda katkı maddelerinin kullanımlarının detaylı toksikolojik çalışmalar gerçekleştirilerek uluslararası düzeylerde ele alındığını kavrama |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Toksikoloji, toksinler, toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar, toksikasyon, toksik etkilerin mekanizması, gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen maddeler, toksisite testleri- akut, subakut, kronik testler, toksikolojide son değerlendirme noktaları, NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler-tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda bulaşanları- tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda katkı maddeleri- tanımları, sınıflandırılmaları, güvenlik ve yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Toksikoloji ve toksinlerle ilgili genel bilgiler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Toksikasyon-toksinlere maruz kalma, toksinlerin vücuda alımı, dağılımı, birikimi, metabolizması, atılımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen bileşikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Toksisite testleri-akut, subakut, kronik testler. | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Toksik etkilerin mekanizması-seçici, spesifik olmayan, özel toksik etkiler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Gıda Toksikolojisinde NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıdalardaki doğal toksikantlar- tanımı,sınıflandırılması, toksik etkileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Gıda bulaşanları- tanımı,sınıflandırılması, güvenlikleri ve yasal durumları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Antibiyotikler,Hormonlar,Mikotoksinler, Nitrozaminler,Ambalajlama materyalleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Pestisitler,PCB’ler,PCDDF’ler,PAH’lar,Radyonüklitler,İz metalleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Gıda Katkı Maddeleri- tanımı,sınıflandırılması, güvenlirlikleri, yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları, Asitler,Asitliği düzenleyiciler, Topaklanmayı önleyiciler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Köpürmeyi önleyiciler, Antioksidanlar,Hacim arttırıcılar, Renklendiriciler, Renk stabilize ediciler, Emülgatörler, Emulsifiye edici tuzlar, Sıkılaştırıcı ajanlar ,Lezzet maddeleri, Lezzet arttırıcılar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Un işleme ajanları, Köpürtme ajanları, Jelleştirme ajanları, Parlatma ajanları, Nem vericiler, Koruyucular, İtici gazlar, Kabartma ajanları, Stabilizörler, Tatlandırıcılar, Kalınlaştırıcılar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | REQUIRED READING: Altuğ, T., 2002. Introduction to Toxicology and Food, CRC Press. Florida, 152 s. Altuğ, T. (Ed.)., 2009. Gıda Katkı Maddeleri.Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. 268 s. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 1 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 1 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 14 | 14 |
c) Performans Ödevi | 3 | 5 | 15 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Ara Sınav | 15 | 1 | 15 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı | 15 | 1 | 15 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 165 |