|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Ders kapsamında; meyve suyu işleme teknolojilerinin ve teknolojideki son gelişmelerin öğretilmesi amaçlanmıştır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Meyve sularının ambalajlanmasındaki gelişmeleri öğrenebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimlerin ve durultma yardımcı maddelerinin niteliklerini öğrenebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Meyve suyu üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Meyve suyu üretim aşamaları ve dikkat edilecek hususlar, | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meyvelerin bileşimi, meyve suyu üretiminde kullanılacak meyvelerin özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Meyvelere uygulanan ön işlemler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Presleme ve presler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Durultma, enzimler ve durultucu maddeler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Klasik filtrasyon, ultrafiltrasyon, ters osmos | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Evaporasyon işlemi ve evaporatörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Aroma tutucular, deaerasyon, homojenizasyon | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Pastörizasyon | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Vurgulu elektriksel alan | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Elektroplazmoliz | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Dolum işlemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Meyve suyu ambalajları ve aseptik ambalajlama | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Meyve nektarı üretim tekniği | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Fonksiyonel meyve suları , tropik meyve suları, diyet içeceklere ait üretim teknikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Cemeroğlu, B., 2013. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt I. Bizim Grup Basımevi, Ankara, s.707 | |
2 | Ashurst, P.R., 1995. Production and Packaging on Non-carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages, Blackie Academic&Professional, London. 429pp. | |
3 | Varnam, A.H., Sutherland, J.P., 1994. Beverages, Chapman&Hall, Great Britain, 464pp. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 5 | 15 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 4 | 12 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 6 | 4 | 24 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 6 | 4 | 24 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 181 |