|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bazı gıdalarda kullanılan mikroorganizma kültürleri, genel özellikleri, ürettikleri metabolitler, üretim yöntemleri, patojen mikroorganizmaların gelişimleri üzerine antimikrobiyal etkileri, ticari olarak satılan mikroorganizma kültürleri ve gıdalardaki fonksiyonları hakkında bilgi vermek |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bazı gıdalarda kullanılan mikroorganizma kültürleri, genel özellikleri, ürettikleri metabolitler, üretim yöntemleri, patojen mikroorganizmaların gelişimleri üzerine antimikrobiyal etkileri, ticari olarak satılan mikroorganizma kültürleri ve gıdalardaki fonksiyonları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Genel dersin işleyişine ve konularına yönelik bilgilendirme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Starter kültür tanımı, gıdalarda kullanım amaçları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Starter kültür seçimi ve aranan kriterler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Ürettikleri metabolitler, antimikrobiyel özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Antibiyotik dirençlilikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Üretim yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Starter kültür olarak kullanılan bakteriler ve genel özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Laktik asit bakterileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Laktik asit bakterileri(devam) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Propiyonik asit bakterileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Diğer bakteriler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mayalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Küfler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Probiyotikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Hui, Y. H., Meunier-Goddik, L., 2004. Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology. Marcel Dekker,USA, p.1000. | |
2 | Hutkins, R. W., 2004. Microbiology and Technology of Fermented Foods. IFT pres, USA, p. 473. | |
3 | Erkmen, O., 2010. Food Microbiology. Efil Publisher-Ankara, 552 p | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 10 | 30 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 |
c) Performans Ödevi | 5 | 2 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 10 | 1 | 10 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Ara Sınav | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı | 10 | 1 | 10 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 168 |