Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-571 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-571 Adı: GIDA GÜVENLİĞİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR VE RİSK ANALİZİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda üretim zincirinde bulunan herhangi bir kuruluşta, gıdanın kaliteli ve güvenilir olmasını sağlayacak bir sistemin nasıl kurulacağı ve yönetileceği, sistem dokümanlarının nasıl hazırlanacağı konularında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 ISO 9001:2008 Kalite standardı ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği standardında istenen şartları bilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Standartlar tarafından istenen gerekli sistem dokumanlarını hazırlama becerisi kazanır PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Bir gıda işletmesinde gıda kalite veya gıda güvenliği yönetim sistemini hazırlama becerisi kazanır PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Toplam kalite yönetimi: ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modeli Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Yönetim sorumluluğu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Kaynak yönetimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Güvenli gıda üretiminin planlanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi (HACCP ilkeleri) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Tedarikçi yönetimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Sorumluluk, yetki ve iletişim (iç ve dış) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Ölçme analiz ve iyileştirme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Uygun olmayan ürün kontrolü, geri çağırma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Kalite ei kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 İç tetkik, pratik ve örnek çalışmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Anonim, 2009. TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü
2 Anonim, 2006. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü
3 Baş, T., 2002, OSO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, Sistem Yayıncılık, İstanbul
4 Mahmutoğlu, T, 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, Ankara
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 0 0
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 15 45
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 7 14
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 16 1 16
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 6 24
Final Sınavı 16 1 16
0
0
Toplam İş Yükü 165