|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu derste meyve sebze muhafaza yöntemlerinin öğretilmesi ve uygulanan son tekniklere ait bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerin nitelikli bilgilerle donatılarak, bu bilgileri sektörde uygulamaları hedeflenmiştir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Meyve ve sebze işleme teknolojisi konusunda temel ve modern yöntemlerin uygulamalarını yapabilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Meyve sebzelerin taze halde muhafazası (soğukta saklama, MAP, kontrollü atmosferde depolama), işlenmesi, ısıl ve ısıl olmayan yöntemlerle dayandırılması | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meyve sebze bileşiminde bulunan maddeler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Meyve sebzelere uygulanan ön işlemler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Soğukta muhafaza, Modifiye atmosferde paketleme, Kontrollü atmosferde depolama | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Meyve sebzelerin kaplanması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Dondurarak muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Işınlarla ve koruyucu bileşiklerle muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Meyve suyu üretimi (I) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Meyve suyu üretimi (II) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Konserve üretimi (I) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Konserve üretimi (II) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Reçel, marmelat ve jele üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Salça üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Kurutma | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Isıl olmayan yöntemlerle muhafaza | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Jongen, W., 2002. Fruit and Vegetable Processing, Woodhead Publishing, 408 pp. | |
2 | Barrett, D.M., Somogyi, L., Ramaswamy, H., 2005. Processing Fruits Science and Technology, CRC Press, New York, 864 pp. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 6 | 18 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 6 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 186 |