Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-573 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-573 Adı: MEYVE VE SEBZE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste meyve sebze muhafaza yöntemlerinin öğretilmesi ve uygulanan son tekniklere ait bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerin nitelikli bilgilerle donatılarak, bu bilgileri sektörde uygulamaları hedeflenmiştir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Meyve ve sebze işleme teknolojisi konusunda temel ve modern yöntemlerin uygulamalarını yapabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meyve sebzelerin taze halde muhafazası (soğukta saklama, MAP, kontrollü atmosferde depolama), işlenmesi, ısıl ve ısıl olmayan yöntemlerle dayandırılması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve sebze bileşiminde bulunan maddeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Meyve sebzelere uygulanan ön işlemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Soğukta muhafaza, Modifiye atmosferde paketleme, Kontrollü atmosferde depolama Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Meyve sebzelerin kaplanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Dondurarak muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Işınlarla ve koruyucu bileşiklerle muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Meyve suyu üretimi (I) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Meyve suyu üretimi (II) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Konserve üretimi (I) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Konserve üretimi (II) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Reçel, marmelat ve jele üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Salça üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Kurutma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Isıl olmayan yöntemlerle muhafaza Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Jongen, W., 2002. Fruit and Vegetable Processing, Woodhead Publishing, 408 pp.
2 Barrett, D.M., Somogyi, L., Ramaswamy, H., 2005. Processing Fruits Science and Technology, CRC Press, New York, 864 pp.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 6 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 186