Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-575 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-575 Adı: MEYVE VE SEBZELERİN KURUTULARAK DAYANDIRILMASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin; kurutmanın temel prensipleri, kurutmada kütle ve ısı transferi, nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler, karakteristik kuruma eğrileri, kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular hakkında bilgi sahibi olmasıdır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda maddesine uygun kurutma yöntemini ve kurutucu tipini belirleyebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Nemli havanın özellikleri, psikrometri, kuruma olayı, kuruma hızı, kurutmada kütle ve ısı transferi, nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler, karakteristik kuruma eğrileri, kuruma hızı üzerine etkili faktörler, kuruma sırasında meydana gelen değişimler, su aktivitesi ve belirlenmesi, sorpsiyon olayı, sorpsiyon izotermlerinin çıkarılması, gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular, meyve ve sebzelerin kurutulması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gazlar ve kinetik teorisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Nemli havanın özellikleri ve sıcak hava ile kurutma yönteminde gerekli hava ve ısının hesaplaması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Psikrometri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Kuruma olayı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Kuruma hızı ve kuruma hızı üzerine etkili faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Kurutmada kütle ve ısı transferi, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Karakteristik kuruma eğrileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Su aktivitesi ve belirlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Sorpsiyon olayı, sorpsiyon izotermlerinin çıkarılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Kurutma sırasında meydana gelen değişimler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Kurutma sistemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Meyvelerin ve sebzelerin kurutulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Kurutulmuş gıdalarda bozulma nedenleri ve koruyucu önlemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Valentas, K.J., Rothstein E., 1997. Food Engineering practice, CRC Press, New York, 718 pp.
2 Rahman, M.S. (ed.), 2009. Food Properties Handbook, 2nd edition, CRC Press, New York, 844 pp.
3 Barbosa-Canovas, G., Vega-Mercado, H., 1996, Dehydration of Foods, International Thomson Publishing (Chapman&Hall),USA, 330p.
4 Mujumdar, A.S., (2000), Drying Technology in Agriculture and Food Sciences, Science Pub., USA, UK
5 Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2003. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:28, Ankara, 690s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 6 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181