Dersin İçeriği |
Nemli havanın özellikleri, psikrometri, kuruma olayı, kuruma hızı, kurutmada kütle ve ısı transferi, nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler, karakteristik kuruma eğrileri, kuruma hızı üzerine etkili faktörler, kuruma sırasında meydana gelen değişimler, su aktivitesi ve belirlenmesi, sorpsiyon olayı, sorpsiyon izotermlerinin çıkarılması, gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular, meyve ve sebzelerin kurutulması |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gazlar ve kinetik teorisi |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 |
Nemli havanın özellikleri ve sıcak hava ile kurutma yönteminde gerekli hava ve ısının hesaplaması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 |
Psikrometri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 |
Kuruma olayı |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 |
Kuruma hızı ve kuruma hızı üzerine etkili faktörler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 |
Kurutmada kütle ve ısı transferi, |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 |
Nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Karakteristik kuruma eğrileri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 |
Su aktivitesi ve belirlenmesi |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 |
Sorpsiyon olayı, sorpsiyon izotermlerinin çıkarılması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 |
Kurutma sırasında meydana gelen değişimler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 |
Kurutma sistemleri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 |
Meyvelerin ve sebzelerin kurutulması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 |
Kurutulmuş gıdalarda bozulma nedenleri ve koruyucu önlemler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Valentas, K.J., Rothstein E., 1997. Food Engineering practice, CRC Press, New York, 718 pp. |
2 |
Rahman, M.S. (ed.), 2009. Food Properties Handbook, 2nd edition, CRC Press, New York, 844 pp. |
3 |
Barbosa-Canovas, G., Vega-Mercado, H., 1996, Dehydration of Foods, International Thomson Publishing (Chapman&Hall),USA, 330p. |
4 |
Mujumdar, A.S., (2000), Drying Technology in Agriculture and Food Sciences, Science Pub., USA, UK |
5 |
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2003. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:28, Ankara, 690s. |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|