Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

KOZAKLI MESLEK YÜKSEKOKULU / İUT225 - İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ

Kodu: İUT225 Adı: BESLENME PRENSİPLERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜŞRA NUR FINDIK (busranurfindik@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere; beslenme ile ilgili tanımlar, besin ögeleri ve bunların özellikleri, vücuttaki görevleri, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Beslenmenin günlük yaşam için önemini açıklayabilir. PÇ-37 Beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Toplumda yaygın görülen yeme bozukluklarını açıklayabilir. PÇ-25 Beslenme alanında karşılaşacağı sorunları tanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yeme bozukluklarında iş ve uğraşı yaklaşımlarını açıklayabilir. PÇ-25 Beslenme alanında karşılaşacağı sorunları tanır.
PÇ-37 Beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Temel beslenme ilkeleri, besin gruplarının fonksiyonları, sağlıklı ve dengeli beslenme, günlük enerji ihtiyacının hesaplanması, beslenme yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar ve hastalıklar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenmenin tanımı, önemi ve terminoloji Anlatım
2 Yiyeceklerin sınıflandırılması Anlatım
3 Farklı tüketici gruplarına ait başlıca yiyeceklerin beslenmedeki yeri Anlatım
4 Başlıca besin öğelerinin sınıflandırılması Anlatım
5 Yeterli ve dengeli beslenme Anlatım
6 Türkiye’de en fazla görülen beslenme hataları Anlatım
7 Yeme bozuklukları tanımı ve sınıflandırılması Anlatım
8 Ara Sınav
9 Anoreksiya nervoza Anlatım
10 Bulumia nervoza Anlatım
11 Obezite Anlatım
12 Yeme bozuklukları ile ilişkili risk faktörleri ve diğer hastalıklar Anlatım
13 Yeme bozukluklarında iş ve uğraşı yaklaşımları Anlatım
14 Yeme bozukluklarında iş ve uğraşı yaklaşımları Anlatım
15 Genel tekrar Anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Halk Sağlığı ve Beslenme. Dilek Aslan. Hipokrat Kitabevi
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, projeksiyon cihazı,

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 4 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60