Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

KOZAKLI MESLEK YÜKSEKOKULU / FZT225 - FİZYOTERAPİ

Kodu: FZT225 Adı: BESLENME PRENSİPLERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü FİZYOTERAPİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜŞRA NUR FINDIK (busranurfindik@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere; beslenme ile ilgili tanımlar, besin ögeleri ve bunların özellikleri, vücuttaki görevleri, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Beslenmenin günlük yaşam için önemini açıklayabilir. PÇ-31 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Toplumda yaygın görülen yeme bozukluklarını açıklayabilir. PÇ-25 Beslenme alanında karşılaşacağı sorunları tanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yeterli ve dengeli beslenme tanımlayabilir. PÇ-1 Sağlık ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Temel beslenme ilkeleri, besin gruplarının fonksiyonları, sağlıklı ve dengeli beslenme, günlük enerji ihtiyacının hesaplanması, beslenme yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar ve hastalıklar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenmenin tanımı, önemi ve terminoloji Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
2 Yiyeceklerin sınıflandırılması Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
3 Farklı tüketici gruplarına ait başlıca yiyeceklerin beslenmedeki yeri Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
4 Başlıca besin öğelerinin sınıflandırılması Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
5 Yeterli ve dengeli beslenme Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
6 Türkiye’de en fazla görülen beslenme hataları Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
7 Yeme bozuklukları tanımı ve sınıflandırılması Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
8 Ara Sınav
9 Anoreksiya nervoza Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
10 Bulumia nervoza Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
11 Obezite Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
12 Yeme bozuklukları ile ilişkili risk faktörleri ve diğer hastalıklar Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
13 Yeme bozukluklarında iş ve uğraşı yaklaşımları Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
14 Yeme bozukluklarında iş ve uğraşı yaklaşımları Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
15 final sınavı hazırlık Sözlü anlatım Açıklama Soru-Cevap Araştırma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Beslenme İlkeleri Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
2 Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları- Vize Yayıncılık
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
bilgisayar, projeksiyon cihazı

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 3 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 4 12
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 4 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60