Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ221 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ221 Adı: BAR UYGULAMALARI VE YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DUYGU EREN (deren@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Konuklara dostça davranır ve onlarla içten ilgilenir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Barda servis edilen içkilerin; servisini ve alkollü alkolsüz içeceklerle hazırlanan karışımları hazırlar. PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-5 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Uygulama Sınavı
DÖÇ-3 İçecek ve içki kavramlarını kavrama ve barlar hakkında genel bilgiye sahip olur. PÇ-7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
PÇ-19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İçki hazırlanmasını ve içki servisini bilir PÇ-7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Barda kullanılan terimler Anlatma Yöntemi
2 Bar yöneticisinin görevleri Anlatma Yöntemi
3 Konukların beklentilerinin yönetilmesi Anlatma Yöntemi
4 Bira ve şarap servisi Anlatma Yöntemi
5 Sorumluluk alınarak alkol tüketiminin kontrol altında tutulması Anlatma Yöntemi
6 İçeceklerin karıştırılması Anlatma Yöntemi
7 İçeceklerin karıştırılması Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Kullanılan ekipmanlar Anlatma Yöntemi
10 Müşteri ilişkilerinin yönetimi Anlatma Yöntemi
11 Alkolsüz içecekler Anlatma Yöntemi
12 Bar stoğu Anlatma Yöntemi
13 Bar çeşitleri Anlatma Yöntemi
14 Alkollü içecekler Anlatma Yöntemi
15 Bar işletmesi pazarlaması Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ/ Doç. Dr. Alptekin Sökmen
2 BANKET VE SERVİS YÖNETİMİ/ Dr. Hüseyin Altınel
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 10 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 1 5
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 1 5
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 1 5
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 1 5
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60