Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ315 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ315 Adı: ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MERAL AKYÜZ (meral.akyuz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ŞULE ARDIÇ YETİŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bir otel işletmesinde veya yiyecek içecek işletmesinde ziyafet organizasyonu düzenleme sürecini öğrenciye öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ziyafet ve benzer organizasyon çalışmalarını ve amaçlarını bilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Ziyafet organizasyonlarının maliyetini hesaplayabilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 İşletme, iktisat, yönetim ve pazarlama alanlarındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Uygulama Sınavı
DÖÇ-3 Ziyafet organizasyonu düzenleyebilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-17 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Otel İşletmelerinde Ziyafetin Anlamı ve Kapsamı, Büfe Organizasyonu, Kokteyl Organizasyonu, Toplantı Organizasyonu, Yiyecek İçecek Üretim Süreci ve Maliyet Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma, Ziyafet organizasyonlarının yönetimi, Ziyafetlerde protokol, Ziyafetlerin satışı.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Otel İşletmelerinde Ziyafetin Anlamı ve Kapsamı Sözlü anlatım, tartışma
2 Otel işletmelerinde ve yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet planlaması Sözlü anlatım, tartışma
3 Ziyafet Faaliyetlerinde Organizasyon Fonksiyonu Sözlü anlatım, tartışma
4 Ziyafet Ünitesinin Diğer Ünitelerle Koordinasyonu Sözlü anlatım, tartışma
5 Büfe Organizasyonu Sözlü anlatım, tartışma
6 Kokteyl Organizasyonu Sözlü anlatım, tartışma
7 Toplantı Organizasyonu Sözlü anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Grup Yemeklerinin Organizasyonu Sözlü anlatım, tartışma
10 Yiyecek İçecek Üretim Süreci ve Maliyet kontrolü Sözlü anlatım, tartışma
11 Ziyafetlerin Fiyatlandırılması Sözlü anlatım, tartışma
12 Ziyafet organizasyonlarının sonlandırılması Sözlü anlatım, tartışma
13 Ziyafetlerde protokol Sözlü anlatım, tartışma
14 Ziyafetlerin satışı Sözlü anlatım, tartışma
15 Ziyafet organizasyonlarının yönetimi, kriz yönetimi Sözlü anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 yaşar yılmaz, otel ve yiyecek-içecek işletmelerinde ziyafet organizasyonu ve yönetimi, detay yayıncılık, ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 9 18
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 2 2
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90