Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-503 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-503 Adı: GIDA VE BESLENME Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıda ve beslenmedeki son gelişmelerden haberdar etmek ve fonksiyonel gıda bileşenleri hakkında bilgi vererek yeni fonksiyonel gıdalar üretmeyi teşvik etmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda ve beslenme araştırmalarındaki son gelişmelerden haberdar olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yeni ve fonksiyonel gıda ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda bilimi ve teknolojisini kullanarak yeni ürünler üretebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Hammadde ve işleme proseslerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve sağlıklı beslenme durumunu tehdit edebilecek faktörleri bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Sağlıklı beslenme durumunu tehlikeye sürükleyebilecek riskleri ortadan kaldırabilecek çözümler üretebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders gıda ve beslenme konusundaki son gelişmeler, nutrasotikler, probiyotik ve prebiyotikler, postbiyotik ve parabiyotikler, antioksidan bakımından zengin gıdalar, gıda alerjenleri ve gıda prosesleri sonucu oluşabilecek riskler ve çözümlerini kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda ve beslenme araştırmalarındaki son gelişmeler Anlatım yöntemi
2 Yeni gıda ürünlerinin gelişimi: Nutrasotikler Anlatım yöntemi
3 Gıdalarda probiyotik ve prebiyotikler: Yenilik ve Gelişmeler Anlatım yöntemi
4 Postbiyotikler ve paraprobiyotikler Anlatım yöntemi
5 Fonksiyonel gıda ingrediyenleri olarak bitkisel fenolikler Anlatım yöntemi
6 Fonksiyonel gıda ingrediyenleri olarak bitkisel fenolikler (devamı) Anlatım yöntemi
7 Glukosinolatlar ve Sağlık Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 Probiyotik ve prebiyotik gıdalar olarak bitkisel kaynaklı sütler Anlatım yöntemi
10 Probiyotik ve prebiyotik gıdalar olarak bitkisel kaynaklı sütler (devamı) Anlatım yöntemi
11 Prebiyotik gıda kaynağı olarak et ürünleri Anlatım yöntemi
12 Diyet lifi kaynakları ve sağlık yararları Anlatım yöntemi
13 Diyet lifi kaynakları ve sağlık yararları Anlatım yöntemi
14 Gıda alerjenleri: Sınıflandırma, moleküler özellikler, karakterizasyon ve gıda kaynaklarındaki varlığının belirlenmesi Anlatım yöntemi
15 Yenilebilir yağlar ve yağlı gıdalarda polisiklik aromatik hidrokarbonlar: Oluşumu, analiz yöntemleri ve kontrolü Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 D.M.D. Rasikaa, M.A.D.D. Munasinghe, J.K. Vidanarachchi, Adriano Gomes da Cruz, S. Ajlouni, and C.S. Ranadheera, 2020. Probiotics and prebiotics in non-bovine milk
2 Ryszard Amarowicz, Ronald B. Pegg, 2019. Natural antioxidants of plant origin.
3 Belinda Vallejo-Cordoba, Cecilia Castro-López, Hugo S. García, Aarón F. González-Córdova, and Adrián Hernández-Mendoza, 2020. Postbiotics and paraprobiotics: A review of current evidence and emerging trends
4 María Ciudad-Mulero, Virginia Fernández-Ruiz, M.Cruz Matallana-González, Patricia Morales, 2019. Dietary fiber sources and human benefits: The case study of cereal and pseudocereals.
5 Bababode Adesegun Kehinde, Anil Panghal, M.K. Garg, Poorva Sharma, and Navnidhi Chhikara, 2020. Vegetable milk as probiotic and prebiotic foods.
6 Ana Karoline Ferreira Ignacio Camara, Camila de Souza Paglarini, Vitor Andre Silva Vidal, Mirian dos Santos, and Marise Aparecida Rodrigues Pollonio, 2020. Meat products as prebiotic food carrier
7 Linda Monaci, Rosa Pilolli, Elisabetta De Angelis, Jesus F. Crespo, Natalija Novak, Beatriz Cabanillas, 2020. Food allergens: Classification, molecular properties, characterization, and detection in food sources.
8 Shimin Wu, Guangyi Gong, Kai Yan, Yaqing Sun, Limin Zhang, 2020. Polycyclic aromatic hydrocarbons in edible oils and fatty foods: Occurrence, formation, analysis, change and control.
9 Paulo E.S. Munekata, Mirian Pateiro, Francisco J. Barba, Ruben Domingueza, Mohammed Gagaoua, Jose M. Lorenzo, 2020. Development of new food and pharmaceutical products: Nutraceuticals and food additives
10 Damla Yılmaz , Zehra Büyüktuncer Demirel, 2012. Glukosinolatlar ve Sağlık. Beslenme ve Diyet Dergisi, 40(2):170-177.
11 M.A. Prietoa, Cecilia Jimenez Lópeza, Jesus Simal-Gandara, 2019. Glucosinolates: Molecular structure, breakdown, genetic, bioavailability, properties and healthy and adverse effects. Advances in Food and Nutrition Research, Volume 90.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders notları, kitaplar, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 2 2 4
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 179