|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı gıda ve beslenmedeki son gelişmelerden haberdar etmek ve fonksiyonel gıda bileşenleri hakkında bilgi vererek yeni fonksiyonel gıdalar üretmeyi teşvik etmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda ve beslenme araştırmalarındaki son gelişmelerden haberdar olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Yeni ve fonksiyonel gıda ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda bilimi ve teknolojisini kullanarak yeni ürünler üretebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Hammadde ve işleme proseslerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve sağlıklı beslenme durumunu tehdit edebilecek faktörleri bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Sağlıklı beslenme durumunu tehlikeye sürükleyebilecek riskleri ortadan kaldırabilecek çözümler üretebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders gıda ve beslenme konusundaki son gelişmeler, nutrasotikler, probiyotik ve prebiyotikler, postbiyotik ve parabiyotikler, antioksidan bakımından zengin gıdalar, gıda alerjenleri ve gıda prosesleri sonucu oluşabilecek riskler ve çözümlerini kapsamaktadır. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda ve beslenme araştırmalarındaki son gelişmeler | Anlatım yöntemi |
2 | Yeni gıda ürünlerinin gelişimi: Nutrasotikler | Anlatım yöntemi |
3 | Gıdalarda probiyotik ve prebiyotikler: Yenilik ve Gelişmeler | Anlatım yöntemi |
4 | Postbiyotikler ve paraprobiyotikler | Anlatım yöntemi |
5 | Fonksiyonel gıda ingrediyenleri olarak bitkisel fenolikler | Anlatım yöntemi |
6 | Fonksiyonel gıda ingrediyenleri olarak bitkisel fenolikler (devamı) | Anlatım yöntemi |
7 | Glukosinolatlar ve Sağlık | Anlatım yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Probiyotik ve prebiyotik gıdalar olarak bitkisel kaynaklı sütler | Anlatım yöntemi |
10 | Probiyotik ve prebiyotik gıdalar olarak bitkisel kaynaklı sütler (devamı) | Anlatım yöntemi |
11 | Prebiyotik gıda kaynağı olarak et ürünleri | Anlatım yöntemi |
12 | Diyet lifi kaynakları ve sağlık yararları | Anlatım yöntemi |
13 | Diyet lifi kaynakları ve sağlık yararları | Anlatım yöntemi |
14 | Gıda alerjenleri: Sınıflandırma, moleküler özellikler, karakterizasyon ve gıda kaynaklarındaki varlığının belirlenmesi | Anlatım yöntemi |
15 | Yenilebilir yağlar ve yağlı gıdalarda polisiklik aromatik hidrokarbonlar: Oluşumu, analiz yöntemleri ve kontrolü | Anlatım yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | D.M.D. Rasikaa, M.A.D.D. Munasinghe, J.K. Vidanarachchi, Adriano Gomes da Cruz, S. Ajlouni, and C.S. Ranadheera, 2020. Probiotics and prebiotics in non-bovine milk | |
2 | Ryszard Amarowicz, Ronald B. Pegg, 2019. Natural antioxidants of plant origin. | |
3 | Belinda Vallejo-Cordoba, Cecilia Castro-López, Hugo S. García, Aarón F. González-Córdova, and Adrián Hernández-Mendoza, 2020. Postbiotics and paraprobiotics: A review of current evidence and emerging trends | |
4 | María Ciudad-Mulero, Virginia Fernández-Ruiz, M.Cruz Matallana-González, Patricia Morales, 2019. Dietary fiber sources and human benefits: The case study of cereal and pseudocereals. | |
5 | Bababode Adesegun Kehinde, Anil Panghal, M.K. Garg, Poorva Sharma, and Navnidhi Chhikara, 2020. Vegetable milk as probiotic and prebiotic foods. | |
6 | Ana Karoline Ferreira Ignacio Camara, Camila de Souza Paglarini, Vitor Andre Silva Vidal, Mirian dos Santos, and Marise Aparecida Rodrigues Pollonio, 2020. Meat products as prebiotic food carrier | |
7 | Linda Monaci, Rosa Pilolli, Elisabetta De Angelis, Jesus F. Crespo, Natalija Novak, Beatriz Cabanillas, 2020. Food allergens: Classification, molecular properties, characterization, and detection in food sources. | |
8 | Shimin Wu, Guangyi Gong, Kai Yan, Yaqing Sun, Limin Zhang, 2020. Polycyclic aromatic hydrocarbons in edible oils and fatty foods: Occurrence, formation, analysis, change and control. | |
9 | Paulo E.S. Munekata, Mirian Pateiro, Francisco J. Barba, Ruben Domingueza, Mohammed Gagaoua, Jose M. Lorenzo, 2020. Development of new food and pharmaceutical products: Nutraceuticals and food additives | |
10 | Damla Yılmaz , Zehra Büyüktuncer Demirel, 2012. Glukosinolatlar ve Sağlık. Beslenme ve Diyet Dergisi, 40(2):170-177. | |
11 | M.A. Prietoa, Cecilia Jimenez Lópeza, Jesus Simal-Gandara, 2019. Glucosinolates: Molecular structure, breakdown, genetic, bioavailability, properties and healthy and adverse effects. Advances in Food and Nutrition Research, Volume 90. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders notları, kitaplar, bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 2 | 2 | 4 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 179 |