Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-505 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-505 Adı: SÜT FİZİK VE KİMYASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencinin, sütün fiziko-kimyasal özellikleri (renk, tat ve koku, asitlik, özgül ağırlık, donma ve kaynama noktası, refraktometre indisi, viskozite, elektrik geçirgenliği, tampon özelliği, yüzey gerilimi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli), süt lipidleri, süt azotlu maddeleri- proteinleri, süt karbonhidratları-Laktoz, sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, sütün minör bileşenlerini (vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddeler, vb.). temel olarak ve detaylı şekilde öğrenmeleri ve gıda sanayinde bu özelliklerin ne şekilde değiştiği, kimyasal reaksiyonları ve alınacak tedbirleri öğrenmelerini sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci, sütün tanımını, bileşimini öğrenir. Teknolojik ve beslenmedeki önemini anlatabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Tüm bileşenlerle ilgili olarak; çeşitli teknolojik işlemlerin süt bileşenlerine etkisini öğrenir ve bu bilgileri iş hayatında kullanıp, işlemlere yön verebilir, ileri düzeyde araştırma yapmakta kullanmayı öğrenebilir.Ayrıca tüketicileri bilinçlendirmede kullanabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Süt yağı, yağ benzeri maddeler, süt proteinleri, laktoz hakkında bilimsel bilgiler öğrenebilir. Bunların beslenme ve süt teknolojisindeki önemlerini açıklayabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Sütün fiziko-kimyasal özellikleri, süt lipidleri, süt azotlu maddeleri- proteinleri, süt karbonhidratları-Laktoz, sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddelerini ve süt sanayinde bu özelliklerin ne şekilde değiştiği, kimyasal reaksiyonları ve alınacak tedbirleri öğrenmelerini sağlamaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sütün tanımı, bileşimi, miktar ve bileşimini etkileyen faktörler Konu anlatımı
2 Çeşitli hayvan sütlerinin fiziko-kimyasal özellikleri (rengi, tat ve kokusu, asitliği, özgül ağırlığı, donma ve kaynama noktası) Konu anlatımı
3 Sütün fiziko-kimyasal özellikleri (refraktometre indisi, viskozitesi, elektrik geçirgenliği, tampon özelliği, yüzey gerilimi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli) Konu anlatımı
4 Sütün azotlu maddeleri- süt proteinleri-Kazein Konu anlatımı
5 Sütün azotlu maddeleri- süt proteinleri-laktoalbumin ve laktoglobulin Konu anlatımı
6 Süt lipidleri 1-Süt yağı Konu anlatımı
7 Süt lipidleri 2-Yağ benzeri maddeler Konu anlatımı
8 Ara Sınav
9 Sütün karbonhidratları -Laktoz Konu anlatımı
10 Laktozun kimyasal reaksiyonları, fermantasyonu ve laktoz elde edilmesi Konu anlatımı
11 Sütün mineral maddeleri Konu anlatımı
12 Sütteki enzimler Konu anlatımı
13 Sütün minör bileşenleri -1(vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler) Konu anlatımı
14 Sütün minör bileşenleri -2(hormonlar, koruyucu maddeler, vb.) Konu anlatımı
15 Gıda sanayiinde uygulanan teknolojik işlemlere bağlı olarak süt bileşenlerinde meydana gelen değişimler ve alınacak önlemler Konu anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Metin, M., 2008. Süt Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve İşlenmesi)
2 Walstra, P., Jennes, R., 1984. Dairy chemistry and physics
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 15 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 172