Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-527 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-527 Adı: SÜT ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çeşitli teknolojik yöntemler kullanılarak süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sunmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Süt yan ürünleri ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Peyniraltı suyuna uygulanan kurutma metotlarıyla ilgili temel kavramları açıklayabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Peyniraltı suyunun membran filtrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi hakkında temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Peyniraltı suyu ve bileşenlerinin gıdalarda kullanımıyla hakkında bilgiler sunabilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Peyniraltı suyu peynirleri ve özellikleri hakkında temel bilgiler verebilir. PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, sütün çeşitli ürünlere işlenmesi esnasında, esas ürünün yanı sıra ortaya çıkan tali ürünler konusunda bilimsel bilgiler verir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tereyağı Teknolojisi Yan Ürünleri Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Peynir Teknolojisi Yan Ürünleri Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Peyniraltı suyunun bileşimi ve genel özellikleri Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Peyniraltı suyu tipleri ve kullanım alanları Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Peyniraltı suyu konsantratları ve permeatları Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Peyniraltı suyu ve peyniraltı suyu ürünlerinin kurutulması Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Peyniraltı suyu proteinleri ve peyniraltı suyu protein konsantratlarının geri kazanım metotları Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Peyniraltı suyunun membran filtrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Peyniraltı suyu ve peyniraltı suyu bileşenlerinden çeşitli gıda ve içeceklerin yapılması Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Peyniraltı suyu ve bileşenlerinin gıdalarda kullanılması Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Peyniraltı suyunun fermantasyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Peyniraltı suyundan laktoz üretimi Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Kazein ve kazeinatların üretim Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Peyniraltı suyu peynirleri Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Sienkiewiicz T. and Riedel C.L. 1990. Whey and Whey Utilization. pp. 1-379, Verlag Th. Mann., Gelsenkircheb-Buer, Germany.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180