Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-583 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-583 Adı: GIDALARDA REOLOJİ, TEKSTÜR VE ANALİZ TEKNİKLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdaların tekstürel ve reolojik özellikleri, temel reolojik kavramlar, reolojik davranış sınıflandırmaları ve tekstürel ölçüm metotları hakkında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci gıdalarda tekstür ve reolojinin önemini kavrar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Öğrenciler tekstür ölçüm cihazını kullanmayı öğrenir. PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdaların tekstürel analizinde kullanılan metotlar, tekstürel kavramlar, gıdaların mekanik özellikleri, kuvvet-dayanım-çiğnenme-kırılma kavramları, gıdaların tekstürel özelliklerini etkileyen faktörler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdaların tekstürel analizinde duyusal ve enstrümental ölçümler arasındaki ilişki Konu anlatımı, Soru-cevap, Uzaktan Eğitim
2 Gıdaların tekstürel analizinde duyusal ve enstrümental ölçümler arasındaki ilişki Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
3 Gıdaların tekstürel ölçümlerinde duyusal teknikler Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
4 Gıdaların reolojik sınıflandırılmaları Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
5 Tekstürel analizlerinde enstrümental teknikler Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
6 Gıdaların mekanik özelliklerin tanımlanması Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
7 Gıdaların mekanik özelliklerin tanımlanmasında test metotları Konu anlatımı, Soru-cevap Uzaktan Eğitim
8 Ara Sınav
9 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Laboratuvar uygulaması Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Andrew J. Rosenthal, 1999.Food Texture Measurement and Perception, Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180