|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı, öğrencilerin et ve et ürünleri teknolojisi içerisinde yeni uygulama alanları bulan güncel konu ve teknolojilerin kullanımı ve et kalitesine etkileri konusunda bilgilenmelerini sağlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Et teknolojisinde yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin (ultrason, ışınlama, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, ohmik işlem, kızılötesi işlem, radyofrekans, vs.) kullanım alanları ve et kalitesine etkileri. Et ürünleri için geliştirilen yeni formülasyonlar, fonksiyonel et ürünleri. Et ürünleri ve sağlık üzerine yapılan çalışmaların irdelenmesi. Et ve et ürünleri üzerine yapılan güncel bilimsel çalışmaların tartışılması. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Et ürünleri için yeni formüller | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
2 | Et ürünleri için yeni formüller | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
3 | Et ürünleri için yeni formüller | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
4 | Fonksiyonel et ürünleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
5 | Fonksiyonel et ürünleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
6 | Fonksiyonel et ürünleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
7 | Fonksiyonel et ürünleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
10 | Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
11 | Et tüketimi, sağlık üzerine iddialar ve tüketici bilincinin tartışılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
12 | Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve ikamesi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
13 | Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve ikamesi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
14 | Et Bilimi ve Teknolojisinde Güncel Araştırmalar | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
15 | Et Bilimi ve Teknolojisinde Güncel Araştırmalar | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Uzaktan Eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Lawrie's Meat Science, 7th edition. 2006. Ed. R.A. Lawrie. Woodhead Publishing Limited. ISBN 1-85573-395-1 Aryee, Alberta NA, and Joyce Irene Boye. "Current and emerging trends in the formulation and manufacture of nutraceuticals and functional food prod | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Lawrie's Meat Science, 7th edition. 2006. Ed. R.A. Lawrie. Woodhead Publishing Limited. ISBN 1-85573-395-1 Aryee, Alberta NA, and Joyce Irene Boye. "Current and emerging trends in the formulation and manufacture of nutraceuticals and functional food products." Nutraceutical and Functional Food Processing Technology (2015): 1-52. Sun, D.W. (Ed), Emerging Technologies for Food Processing, Second Edition, Elsevier Academic Press, Oxford, 2014. Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. “Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri”, Sidas Medya, İzmir, 2011. Baysal, T., İçier, F. “Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler” Nobel Yayıncılık, 2012. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 2 | 8 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 10 | 4 | 40 |
c) Performans Ödevi | 10 | 2 | 20 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 10 | 3 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı | 10 | 1 | 10 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |