Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-546 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-546 Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde kullanılan tatlandırıcıların neler olduğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enerji içeren ve içermeyen tatlandırıcıları öğrenerek bunların kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yapay ve doğal tatlandırıcılar hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde kullanılan tatlandırıcıların neler olduğu, enerji içeren tatlandırıcılar, enerji içermeyen tatlandırıcılar ve ideal bir tatlandırıcının hangi öellikleri taşıması gerektiğinin aktarılması şeklindedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıda endüstrisinde kullanılan tatlandırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Enerji içeren tatlandırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Enerji içermeyen tatlandırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 İdeal bir tatlandırıcının özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Hacim oluşturan maddeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Karbonhidratlara dayalı tatlandırıcıların kimyası Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Tatlandırıcıların tatlılık değeri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Glisemik indeks Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Şeker alkoller Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Duyusal özellik olarak tat Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Nişastaya dayalı tatlandırıcılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Alternatif doğal tatlandırıcı:Stevia Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Konuların tekrarı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 O'Donnell, K., Kearsley, M., 2012. Sweeteners and sugar alternatives in food technology, Wiley-Blackwell, New Delhi, 504 pp.
2 O'Brien-Nabors, L., 2011. Alternative Sweeteners, CRC Press, 587 pp.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 5 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 5 20
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 168