Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TS225 - TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ

Kodu: TS225 Adı: MALİYET KONTROLÜ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERKAN ZARO,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı öğrencilerin turizm işletmelerinde maliyet kontrolü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bunu çalışma hayatlarında uygulamaya geçirmelerini sağlayabilmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Standart yiyecek ve içecek reçetelerinin oluşturulmasını ve uygulamasını öğrenebilir. PÇ-1 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
DÖÇ-2 Yiyecek içecek satış raporlarını hazırlamayı öğrenebilir. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
DÖÇ-3 Konaklama giderleri hesaplamayı öğrenebilir. PÇ-13 Seyahat işletmelerinde yapılan acenta işlemleri, tur planlama, tur operatörlüğü ve operasyon yönetimi uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-14 Rezervasyon alma, otel ve diğer konaklama işletmeleri ile koordinasyon kurma, müşteri ilişkileri yönetimi, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-15 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
DÖÇ-4 Üst yönetimlerin ihtiyaç duyduğu raporları hazırlamayı öğrenebilir. PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Standart yiyecek-içecek reçetelerinin oluşturulması ve reçetelerin maliyet hesaplarının yapılması.Çalışanların kontrol sisteminde görevleri, otel maliyetlerinin hesaplanması, operasyon faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiki yöntemlerle raporlanması; Yiyecek içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması, Faaliyetler sonucunda gelinen noktayı hesaplama, Üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve raporları düzenleme.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Maliyet kavramı ve gider kavramı. Ürün maliyetlerini belirleyen unsurlar ve maliyet hesaplama süreci. Konu Anlatımı
2 Konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe maliyet kavramının sektörel özellikleri. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet unsurları ve özellikleri. Konu Anlatımı
3 Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi ve amacı. Yiyecek-içecek maliyet kontrolünde aranan özellikler. Konu Anlatımı
4 Maliyet kontrolünde bilgisayar kullanımı. Maliyet maliyet kontrolünün aşamaları. Konu Anlatımı
5 Maliyet kontrol sürecinde satın alma kontrolü. Konu Anlatımı
6 Satın alma prosedürü ve yöntemleri. Tedarikçi seçimi. Konu Anlatımı
7 Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü. Konu Anlatımı
8 Ara Sınav
9 Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü Konu Anlatımı
10 Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-1 Konu Anlatımı
11 Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-2 Konu Anlatımı
12 Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 1 Konu Anlatımı
13 Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 2 Konu Anlatımı ve Uygulama
14 Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 1 Konu Anlatımı
15 Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 2 Konu Anlatımı ve Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Dr. Öğr. Ü. Nurettin Ayaz, Dr. Öğr. Ü. Bayram Akay, Detay Yayıncılık, ANKARA.
2 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif, Editör: Mehmet Sarıışık, Detay Yayınları, 2017
3 Maliyet Kontrolü, Serhat Kutlan, Alfa Yayınları, 1998
4 Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, ANKARA.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitapları,ders notları,internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 2 2
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 2 2
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90