|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | GÜNAY EROL (gunayerol@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
GÜNAY EROL, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı, sürdürülebilir turizm gelişiminde gastronominin önemi konusunda öğrencilerde bir anlayışın gelişmesini; gastronomi, ağırlama ve turizm ile ilişkili konularda kendi değer ve tutumlarını yaratmalarını sağlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gastronomi ve turizm kavramlarını tanımlar ve açıklar. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Rekreasyon, turizm ve gastronomi ilişkisini açıklar. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Kültür ve yiyecek arasındaki bağlantıyı, değişik kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini açıklar. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gastronomi, Rekreasyon, Turizm, Özel İlgi Turizmi ve İlişkili Kavramlar, Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutları; Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Gelişimi; Turizm Sistemi, Ağırlama Ürünü, Hizmetin Özellikleri, Sürdürülebilir Turizm. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gastronomi ve İlişkili Kavramlar | Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap |
2 | Gastronomi ve Turizm ile İlişkili Temel Kavramlar | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
3 | Turistik Ürün Olarak gastronomi | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
4 | Turistik Ürün Olarak gastronomi2. kısım | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
5 | Sürdürürlebilirlik ve Gastronomi | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
6 | Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
7 | Küreselleşme, Yerelleşme ve Gastronomi | Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Küreselleşme, Yerelleşme ve Gastronomi Turizmi | Anlatma Yöntemi Kavram Haritası Yapma Soru Cevap |
10 | Gastronomi Trendleri-1 üretime ilişkin | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
11 | Gastronomi Trendleri-2 hazırlamaya ilişkin | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
12 | Gastronomi Trendleri-3 Diğer trendler | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
13 | Gastronomi Deneyimleri- Slow Food, Türk Mutfağı | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
14 | Gastronomi Turizmi Örnek Makale İncelemesi | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
15 | Gastronomi Turizmi Örnek Makale İncelemesi | Anlatma Yöntemi Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Hülya Kurgun ve Demet Baüıran Özşeker, Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara, 2016. | |
2 | Öcal Usta, Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. | |
3 | Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. | |
4 | Sevgin Akış Roney, Turizm Bir Sistem Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2011. | |
5 | Ayhan Gökdeniz, Barış Erdem, Yakup Dinç ve Sabriye Çelik Uğuz, Gastronomi Turizmi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. | |
6 | Nazmi Kozak, Meryen Akoğlan Kozak ve Metin Kozak, Genel Turizm ilkeler ve Kavramlar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. | |
7 | Mehmet Sarıışık (Ed.), Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. | |
8 | Düriye Bozok, Cevdet Avcıkurt, Murat Doğdubay, Mehmet Sarıoğlan ve Göksel Kemal Girin, Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018. | |
9 | Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya, Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018. | |
10 | Alan F. Harrison, Gastronomy, New Horizon Books, Sussex, 1982. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Listelenen ders kitapları. Önerilecek makaleler.. Belgesel film ve videolar. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 10 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 8 | 8 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 60 |