|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NİLAY ÇAKICI (nilay@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanında iş güvenliği ve ilk yardım ile ilgili temel kavram ile olası mutfakta karşılaşılabilecek tehlikelere karşı öğrencileri bilinçlendirmektir. Risklerin azaltılmasına ve gerçekleşmesi durumunda alınması gereken önlemler ile yapabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Güvenli iş ortamının kurallarını sıralayabilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-22 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Mutfak kazaları ve güvenlik önlemlerine yönelik bilgilerini kullanabilir. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-22 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kurallarını uygulayabilir. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-22 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | İlk yardım gerektiren durumlarda yapılacak uygulamalara ilişkin bilgilerini kullanabilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-22 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Ani hastalanan veya herhangi bir kazaya maruz kalan bireylerin hayatını kurtarmak amacıyla alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Gerektiğinde temel yaşam desteği uygulayabilir. |
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar, iş kazaları ve alınabilecek önlemler, mutfakta iş kazalarının değerlendirilmesi ve temel ilk yardım uygulamaları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin ve ders programının tanıtımı | Online canlı ders, video |
2 | İş güvenliğin tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları | Online canlı ders, video |
3 | Mutfak, bulaşıkhane ve restoranlarda tehlikeler ve önlemler. Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları, el yıkama teknikleri | Online canlı ders, video |
4 | İlkyardımın önemi ve ilkyardımda temel ilkeler, ilkyardım malzemeleri Yaşam bulguları ve yaralıların değerlendirilmesi | Online canlı ders, video |
5 | 29 EKİM TATİLİ | |
6 | Temel yaşam desteği | Online canlı ders, video |
7 | Kanamalarda ve şokta ilk yardım | Online canlı ders, video |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kırıklar, burkulmalar ve çıkıklarda ilkyardım | Online canlı ders, video |
10 | Karın, kafa, göğüs ve karın yaralanmalarında ilkyardım | Online canlı ders, video |
11 | Yanık, elektrik çarpmalarında ilk yardım. Sıcak çarpmaları, donmalarda ilkyardım | Online canlı ders, video |
12 | Zehirlenmeler ve hayvan ısırmalarında ilkyardım | Online canlı ders |
13 | Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ve boğulmalarda ilkyardım | Online canlı ders, video |
14 | Tıbbi acil durumlarda ilkyardım | Online canlı ders, video |
15 | Hasta/yaralı taşıma teknikleri | Online canlı ders, video |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Erden, S. (2021). Sağlık Bilimlerinde İlk Yardım ve Uygulamaları. Nobel Kitapevi, 1. Baskı | |
2 | Özel,G., Özcan C. (2016). Üniversiteler, Hemşirelik Fakülteleri ve SHMYO'ları için İlk Yardım, 1. Baskı, Güneş Kitabevi, Ankara | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Projeksiyon, bilgisayar, maketler ve konulara ilişkin malzemeler |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 1 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 1 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 14 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 14 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 60 |