Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Temel mutfak bilgilerini anlatabilecektir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Uluslararası gastronomi terimlerini bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Pişirme yöntemlerini bilir, Doğrama yöntemlerini uygular. Besin işleme ve saklama yöntemlerini anlatır. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Temel mutfak teknikleri, ekipman kullanımı, kesme teknikleri ve teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar uygulamaları. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Oryantasyon |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
2 |
Mutfak Kavramı, Mutfağın Tarihsel Gelişimi |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
3 |
Temel Mutfak Bilgileri (Mutfağın Bölümleri, Mutfak Ekipmanları vb.) |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
4 |
Temel Doğrama Teknikleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
5 |
Pişirme ve Isı Aktarımı |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
6 |
Pişirme Yöntemleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
7 |
Pişirme Yöntemleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Modern Pişirme Yöntemleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
10 |
Besin İşleme Teknikleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
11 |
Besin İşleme Teknikleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
12 |
Gıda Muhafaza Yöntemleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
13 |
Gıda Muhafaza Yöntemleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
14 |
Uluslararası Gastronomi Terimleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
15 |
Genel tekrar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Practical professional cookery (H.L Cracknell and R.J Kaufmann) 3 Th edition (ISBN 1-86152-873-6) |
2 |
MUTFAK SANATI Kavram İlkeler ve Uygulamalar, Prof. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Prof. Dr. Şevki Ulema |
3 |
MUTFAK UYGULAMALARI, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Kitap, bilgisayar |