Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM113 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM113 Adı: TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ I Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Temel mutfak bilgilerini, mutfak ekipmanlarının kullanımı ve organizasyonu, bıçak kullanım ve kesme tekniklerinin tanıtılması. Pişirme yöntemleri, besin işleme teknikleri ve gıda muhaza tekniklerinin öğretilmesi. Uluslararası gastronomi terimlerinin öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Temel mutfak bilgilerini anlatabilecektir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Uluslararası gastronomi terimlerini bilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Pişirme yöntemlerini bilir, Doğrama yöntemlerini uygular. Besin işleme ve saklama yöntemlerini anlatır. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Temel mutfak teknikleri, ekipman kullanımı, kesme teknikleri ve teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Oryantasyon Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
2 Mutfak Kavramı, Mutfağın Tarihsel Gelişimi Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
3 Temel Mutfak Bilgileri (Mutfağın Bölümleri, Mutfak Ekipmanları vb.) Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
4 Temel Doğrama Teknikleri Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
5 Pişirme ve Isı Aktarımı Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
6 Pişirme Yöntemleri I Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
7 Pişirme Yöntemleri II Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Modern Pişirme Yöntemleri Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
10 Besin İşleme Teknikleri I Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
11 Besin İşleme Teknikleri II Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
12 Gıda Muhafaza Yöntemleri I Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
13 Gıda Muhafaza Yöntemleri II Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
14 Uluslararası Gastronomi Terimleri Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
15 Genel tekrar Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Practical professional cookery (H.L Cracknell and R.J Kaufmann) 3 Th edition (ISBN 1-86152-873-6)
2 MUTFAK SANATI Kavram İlkeler ve Uygulamalar, Prof. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Prof. Dr. Şevki Ulema
3 MUTFAK UYGULAMALARI, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 7 7
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 5 5
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60