| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
| DÖÇ-1 |
Temel mutfak bilgilerini anlatabilecektir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 |
Uluslararası gastronomi terimlerini bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 |
Pişirme yöntemlerini bilir, Doğrama yöntemlerini uygular. Besin işleme ve saklama yöntemlerini anlatır. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
| Dersin İçeriği |
| Temel mutfak teknikleri, ekipman kullanımı, kesme teknikleri ve teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar uygulamaları. |
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
| Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 |
Oryantasyon |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 2 |
Mutfak Kavramı, Mutfağın Tarihsel Gelişimi |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 3 |
Temel Mutfak Bilgileri (Mutfağın Bölümleri, Mutfak Ekipmanları vb.) |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 4 |
Temel Doğrama Teknikleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 5 |
Pişirme ve Isı Aktarımı |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 6 |
Pişirme Yöntemleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 7 |
Pişirme Yöntemleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 8 |
Ara Sınav |
|
| 9 |
Modern Pişirme Yöntemleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 10 |
Besin İşleme Teknikleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 11 |
Besin İşleme Teknikleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 12 |
Gıda Muhafaza Yöntemleri I |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 13 |
Gıda Muhafaza Yöntemleri II |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 14 |
Uluslararası Gastronomi Terimleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 15 |
Genel tekrar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
| 16 |
Final Sınavı |
|
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
| 1 |
Practical professional cookery (H.L Cracknell and R.J Kaufmann) 3 Th edition (ISBN 1-86152-873-6) |
| 2 |
MUTFAK SANATI Kavram İlkeler ve Uygulamalar, Prof. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Prof. Dr. Şevki Ulema |
| 3 |
MUTFAK UYGULAMALARI, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
| Kitap, bilgisayar |