Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Soslar ve çorbaları açıklar. Et ve et ürünlerini tanımlar. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Sebze ve meyveleri anlatır. Aperatif ve garnitürleri öğrenir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Mutfakta kullanılan baharatlar, aromatik bitkiler ve yenilebilir çiçekleri öğrenecektir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Bu derste soslar, çorbalar, etler, deniz ürünleri, sebzeler-meyveler, mutfakta kullanılan baharatlar, aromatik bitkiler konuları anlatılmaktadır. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Temel Mutfak Bilgileri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
2 |
Fond Türleri, Temel ve Türev Soslar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
3 |
Çorbalar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
4 |
Et ve Et Ürünleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
5 |
Et ve Et Ürünleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
6 |
Kabuklu ve Kabuksuz Deniz Ürünleri |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
7 |
Genel Tekrar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Sebzeler |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
10 |
Meyveler |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
11 |
Mutfakta Kullanılan Baharatlar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
12 |
Mutfakta Kullanılan Baharatlar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
13 |
Aromatik Bitkiler/Yenilebilir Çiçekler |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
14 |
Aromatik Bitkiler/Yenilebilir Çiçekler |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
15 |
Genel Tekrar |
Tartışma Yöntemi, Anlatma Yöntemi |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
"Uygulamalı Yemek Yapma Temel Tekniği" Cemal Türkan ISBN: 9789751014313 |
2 |
MUTFAK UYGULAMALARI, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren |
3 |
MUTFAK SANATI Kavram İlkeler ve Uygulamalar, Prof. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Prof. Dr. Şevki Ulema |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Kitap, Bilgisayar |