|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EMRAH KESKİN (ekeskin@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
EMRAH KESKİN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilere menü planlamanın tüm yönleri hakkında bilgi vermek ve nasıl başarılı menülerin geliştirileceğini göstermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Menü kavramını ve menünün yiyecek içecek işletmeleri için önemini bilir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Beslenme ilkeleri ve menü planlama süreci hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Standart reçeteler ve menü fiyatlandırma hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Menü kartlarının tasarımını kavrar |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-5 | Özel durumlar ve etkinlikler için menü planlamayı bilir |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Menü türleri, menü ve işletme etkileşimi, menü planlama süreci, menü fiyatlama, menü tasarımı, özel durumlarda menü planlama. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Menü Kavramı | Sözlü anlatım, tartışma |
2 | Menü Kavramı | Sözlü anlatım, tartışma |
3 | Menü Kartları | Sözlü anlatım, tartışma |
4 | Farklı Açılardan Menü Olgusu | Sözlü anlatım, tartışma |
5 | Menü Planlama Süreci | Sözlü anlatım, tartışma |
6 | Menülerin Hazırlanması ve Doğru Planlanması Aşamasında Önemli Faktörler | Sözlü anlatım, tartışma |
7 | Menülerin Hazırlanması ve Doğru Planlanması Aşamasında Önemli Faktörler | Sözlü anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Menü Yazımının İlke ve Prosedürleri | Sözlü anlatım, tartışma |
10 | Menü Kartlarının Tasarımı | Sözlü anlatım, tartışma |
11 | Menü Planlama ve Tasarımının Pazarlama Yönü | Sözlü anlatım, tartışma |
12 | Menü değerlendirme stratejileri | Sözlü anlatım, tartışma |
13 | Teknoloji ve Menü Planlama ve Menü Tasarımı | Sözlü anlatım, tartışma |
14 | Özel Durumlar için Menü Planlama (Çocuklar, Gençler, Yaşlılar vb.) | Sözlü anlatım, tartışma |
15 | Ziyafetler için Menü Planlama | Sözlü anlatım, tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Baysal A., Küçükaslan N. (2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ekin Kitabevi, Bursa, 2003. | |
2 | Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap, Bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 7 | 7 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 5 | 5 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 60 |