Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM116 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM116 Adı: MENÜ PLANLAMA Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMRAH KESKİN (ekeskin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMRAH KESKİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere menü planlamanın tüm yönleri hakkında bilgi vermek ve nasıl başarılı menülerin geliştirileceğini göstermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Menü kavramını ve menünün yiyecek içecek işletmeleri için önemini bilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Beslenme ilkeleri ve menü planlama süreci hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Standart reçeteler ve menü fiyatlandırma hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Menü kartlarının tasarımını kavrar PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-5 Özel durumlar ve etkinlikler için menü planlamayı bilir PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Menü türleri, menü ve işletme etkileşimi, menü planlama süreci, menü fiyatlama, menü tasarımı, özel durumlarda menü planlama.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Menü Kavramı Sözlü anlatım, tartışma
2 Menü Kavramı Sözlü anlatım, tartışma
3 Menü Kartları Sözlü anlatım, tartışma
4 Farklı Açılardan Menü Olgusu Sözlü anlatım, tartışma
5 Menü Planlama Süreci Sözlü anlatım, tartışma
6 Menülerin Hazırlanması ve Doğru Planlanması Aşamasında Önemli Faktörler Sözlü anlatım, tartışma
7 Menülerin Hazırlanması ve Doğru Planlanması Aşamasında Önemli Faktörler Sözlü anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Menü Yazımının İlke ve Prosedürleri Sözlü anlatım, tartışma
10 Menü Kartlarının Tasarımı Sözlü anlatım, tartışma
11 Menü Planlama ve Tasarımının Pazarlama Yönü Sözlü anlatım, tartışma
12 Menü değerlendirme stratejileri Sözlü anlatım, tartışma
13 Teknoloji ve Menü Planlama ve Menü Tasarımı Sözlü anlatım, tartışma
14 Özel Durumlar için Menü Planlama (Çocuklar, Gençler, Yaşlılar vb.) Sözlü anlatım, tartışma
15 Ziyafetler için Menü Planlama Sözlü anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baysal A., Küçükaslan N. (2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.
2 Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 7 7
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 5 5
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 4 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60