|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıdaların doğal yolla dayandırılmasında bakteriyofajlar, bakteriyosinler ve mikrobiyal enzimlerin kullanımı, bazı mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkilerinden yaralanma ile ilgili bilgi vermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdaların doğal yolla dayandırılmasında bakteriyofajlar, bakteriyosinler ve mikrobiyal enzimlerin kullanımı, bazı mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkilerinden, laktoperoksidaz sistemi, antikorlar, laktoferrin, hormonlar, antibiyotikler, uçucu yağlar, lizozim, avidin v.s. gibi hayvansal ve bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan koruyuculardan yararlanma. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Genel konular ve ders işleyişi hakkında bilgilendirme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Gıdaların dayandırılmasında kullanılan klasik yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Bitkisel doğal antimikrobiyeller (organik asitler, uçucu yağlar, fenolik, pigment ve diğer bileşikler, phytoalexıns | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Bitkisel doğal antimikrobiyeller (devam) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Hayvansal doğal antimikrobiyeller (fagozomlar, antibiyotik peptidler, demir, avidin, laktoperoksidaz sistemi (lps), lizozim, hormonlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Hayvansal doğal antimikrobiyeller (devam) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Mikrobiyel antimikrobiyeller giriş | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikrobiyel metabolitler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Bakteriosinler ve gıda sistemlerinde kullanımları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Mikrobiyel asitler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Bakteriyofajlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Mikrobiyel enzimler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Engeller teknolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Davidson, M., Sofos, J. N., Branen, A. L.,2005.Antimicrobials in food. 3th. Taylor & Francis Group, LLC, p.680. | |
2 | Salminen, S., Wright, A. and Ouwehand, A., 2004. Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects. 3th Ed, CRC press, Marcel Dekker, Inc, New York | |
3 | Lacroix, C., 2010. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation, 1th Ed, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 10 | 40 |
c) Performans Ödevi | 2 | 5 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 15 | 2 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 176 |