|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, meyve-sebzeler ve bunlardan üretilen çeşitli ürünlerde kalite güvencesini sağlayacak bilgi ve deneyimi öğrencilere kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Kalite tanımlamasını yapabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Kalite kontrolünün önemini açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Meyve - sebze ve ürünlerinde kalite kontrolü analizlerini uygulayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kalite kontrolünün önemi, değerlendirme ilkeleri, ambalajın incelenmesi, örnek hazırlama, ürünlerde fiziksel, kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, duyusal analizler ve kalıntı analizleri, sonuçların değerlendirilmesi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Kalite Kontrolünün ve Güvenliğinin Önemi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Taze meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Taze meyve ve sebzelerde kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Meyve ve Sebze konservesinde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Meyve ve Sebze konservesinde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Meyve ve sebze sularında kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Meyve ve sebze sularında kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Salçada kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Salçada kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Reçel, marmelat ve jölede kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Reçel, marmelat ve jölede kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Dondurulmuş meyve ve sebzelerde kalite ve kalite kontrolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Meyve Suyu Endüstrisinde Kalite Kontrolü, 1992. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Gıda Araştırma Fonu Yayın No: 1, Ankara, syf.300. | |
2 | Ranganna, S., 2008. Handbook of Analysis and Quality Control for Fruit and Vegetable Products, Tata McGraw-Hill, p.1112. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 6 | 18 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 6 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 181 |