Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-506 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-506 Adı: GIDA SANAYİNDE MİKROBİYOLOJİ VE UYGULAMALARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda sektöründeki; temel prensipler, riskler, kaliteler, limitler, spesifik uygulamalar ve belirli işleyişlerin öğrencilere aktarılması ve yerinde uygulamaların kazandırılması

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Güncel bilgileri kavrayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Modern ve hızlı metotları uygulayabilir. PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda endüstrisine giriş, Laboratuar organizasyonu, Gıda kaynaklı riskler, Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisi, Et ve et ürünleri mikrobiyolojisi, Meyve-sebze ve ürünleri mikrobiyolojisi, Sularda ve içecekler mikrobiyolojik riskler, Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik değerlendirmeler, Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, Küf kontaminasyon riskleri ve önlenmesi, Gıda endüstrisinde HACCP, Hijjen ve sanitasyon
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda endüstrisine giriş, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Laboratuar organizasyonu, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıda kaynaklı riskler, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisi, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Et ve et ürünleri mikrobiyolojisi, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Meyve-sebze ve ürünleri mikrobiyolojisi, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Öğrenci proje ve sunumları, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Sularda ve içeceklerde mikrobiyolojik riskler, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik değerlendirmeler, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda endüstrisinde HACCP, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Hijjen ve sanitasyon, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Sularda ve içeceklerde mikrobiyolojik riskler. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 "Gıda Sanayiinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları", TÜBİTAK-MAM, Gıda ve Soğutma Teknolojisi Bölümü Yayını, No:124, ISBN 975-403-00-6. . TÜBİTAK‑MAM Matbaası, Gebze-Kocaeli. 1993 (1995).
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 10 40
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 5 10
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 15 2 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 15 2 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 186