|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda sektöründeki; temel prensipler, riskler, kaliteler, limitler, spesifik uygulamalar ve belirli işleyişlerin öğrencilere aktarılması ve yerinde uygulamaların kazandırılması |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Güncel bilgileri kavrayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav Performans Ödevi Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-2 | Modern ve hızlı metotları uygulayabilir. |
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav Sözlü Sınav Performans Ödevi Dönem Ödevi - Proje |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda endüstrisine giriş, Laboratuar organizasyonu, Gıda kaynaklı riskler, Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisi, Et ve et ürünleri mikrobiyolojisi, Meyve-sebze ve ürünleri mikrobiyolojisi, Sularda ve içecekler mikrobiyolojik riskler, Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik değerlendirmeler, Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, Küf kontaminasyon riskleri ve önlenmesi, Gıda endüstrisinde HACCP, Hijjen ve sanitasyon | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda endüstrisine giriş, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Laboratuar organizasyonu, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıda kaynaklı riskler, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisi, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Et ve et ürünleri mikrobiyolojisi, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Meyve-sebze ve ürünleri mikrobiyolojisi, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Öğrenci proje ve sunumları, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sularda ve içeceklerde mikrobiyolojik riskler, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik değerlendirmeler, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Düşük nemli gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Gıda endüstrisinde HACCP, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Hijjen ve sanitasyon, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Sularda ve içeceklerde mikrobiyolojik riskler. | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | "Gıda Sanayiinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları", TÜBİTAK-MAM, Gıda ve Soğutma Teknolojisi Bölümü Yayını, No:124, ISBN 975-403-00-6. . TÜBİTAK‑MAM Matbaası, Gebze-Kocaeli. 1993 (1995). | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 1 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 1 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 10 | 40 |
c) Performans Ödevi | 2 | 5 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 15 | 2 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 186 |