|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı et ve et ürünlerinde uygulanan muhafaza yöntemlerinin prensipleri ile uygulama yöntemlerinin anlatılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Et ve et ürünlerinde kullanılan muhafaza yöntemlerini bilir. |
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
DÖÇ-2 | Öğrenci et ürünleri muhafaza metotlarının prensiplerini bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Dönem Ödevi - Proje |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Et ve et ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulmalara karşı korunabilmesi için uygulanan ambalajlama ve muhafaza teknikleri, kullanılan ambalaj materyallerinin özellikleri, yeni ambalajlama metotları, et ve et ürünlerini ambalajlama yöntemleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
2 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
3 | Et ve et ürünlerinde ısıl işlem ile muhafaza yöntemleri | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
4 | Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
5 | Et ürünlerinin soğutulması ve soğukta muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
6 | Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
7 | Et ürünlerinin dondurulması ve dondurarak muhafazası | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Et ürünlerinin kurutulması | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
10 | Et ürünlerinin kürlenmesı | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
11 | Et ürünlerinin kürlenmesı | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
12 | Et ürünlerinde dumanlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
13 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
14 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi-Modifiye atmosfer paketleme | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
15 | Et ürünlerinde ambalajlama teknolojisi - Vakum paketleme | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Maas-van Berkel, B., van den Boogaard, B., Heijnen, C., & Guijt, J. (1996). Preservation of fish and meat. Agromisa. | |
2 | Vaclavik, V. A., & Christian, E. W. (2014). Food Preservation. In Essentials of food science (pp. 323-342). Springer, New York, NY. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 1 | 20 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | 14 | 4 | 20 |
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 8 | 4 | 32 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 5 | 14 | 70 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 172 |